Cercetare de piata: Aparitia supermarketurilor a dus la disparitia chioscurilor alimentare si a magazinelor de cartier

Potrivit unei analize realizate de o companie de cercetare de piata, la finalul anului trecut universul comertului traditional numara 75.800 de magazine traditionale alimentare si nealimentare, chioscuri, alimentare si magazine de bloc in tara. Analistii sustin ca ponderea comertului traditional va continua sa scada in urmatorii 5 ani si va ajunge la 40%.

joi 12 mai 2016 , 18:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Conform datelor furnizate de compania de cercetare de piata Vektor Marktforschung, citate de Ziarul Financiar, anul trecut au disparut 4.000 de chioscuri, in principal din zonele dezvoltate ale tarii.
Ponderea comertului traditional a inceput sa scada inca de la finalul anilor 90, cand au aparut supermarketurile si hipermarketurile. In ultima perioada, aparitia supermarketurilor si magazinelor mari de cartier au dus la disparitia magazinelor de bloc si a chioscurilor. Acest fenomen se intampla mai ales in zonele mai dezvoltate ale tarii. Astfel, desi numarul lor este in scadere, in Moldova si Muntenia de est, cele mai sarace zone ale Romaniei, avem cele mai multe magazine traditionale.

Crestetea comertului modern inseamna cresterea comertului fiscalizat. Managerii din comertul modern precizeaza ca toti angajatii lor au contracte de munca, iar aici vorbim de mii de angajati. In schimb, in cazul comertului traditional se estimeaza ca o treime era nefiscalizat. Dezvoltarea comertului modern are o evolutie similara celei din Vestul Europei, unde ajunge sa reprezinte si 90% din totalul comertului alimentar.

In Romania, insa, majoritatea populatiei traieste in mediul rural, unde comertul modern se extinde prudent fiindca puterea de cumparare este mica. Asta explica de ce in zonele mai sarace ale tarii exista la ora actuale cele mai multe magazine de bloc si chioscuri.

Lucrurile stau diferit cand vine vorba de vestul tarii, unde investitorii straini se inghesuiesc sa isi deschida afaceri. Judetul Timis este unul dintre cele mai importante din comertul modern dupa numarul de magazine.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si