În fața cetății Brașovului a fost pusă în scenă o luptă ca pe vremuri pentru cucerirea fortificației. Astfel, turiștii au putut intra în atmosfera de odinioară.

Curtea cetățuii a fost imediat invadată de sute de brașoveni și turiștii dornici să revadă unul dintre simbolurile orașului de sub Tâmpa. Una dintre cele mai grele lupte pentru recucerire a fost dată în ultimul deceniu. Primăria Brașov și o companie privată s-au judecat în instanță pentru dreptul de proprietate, iar de câteva luni fortificația a reintrat în patrimoniul municipalității.

Citește și: Primarul din Ceatalchioi cere strămutarea localnicilor afectați de explozia dronelor rusești

„Ne place foarte mult, am văzut salonul Transilvania, salonul medieval, ne place chiar foarte mult și e o oportunitate pentru brașoveni să revedem cetatea.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A renunțat la viața din SUA și și-a cumpărat o insulă în Finlanda cu banii de-o garsonieră confort redus în România- antena3.ro

„V-a fost dor să vedeți cetate? Da. De ce? Consider că era normal pentru că aparține Brașovului, nu aparține nimănui, Este în patrimoniul nostru național.”

„Îmi place atmosfera asta medievală, romantică și e un loc unde poți să te simți bine.”

Cetatea Brașovului este unul dintre cele mai vechi monumente istorice 

Cetatea Brașovului este unul dintre cele mai vechi monumente istorice din oraș, dar strălucirea fortificației a dispărut odată ce edificiul a fost preluat de o firmă privată. Acum însă autoritățile locale vor să o readucă la viață și să o transforme într-una dintre principalele atracții turistice din oraș. Cetățuia va rămâne deschisă până la sfârșitul acestei săptămâni, apoi va intra într-un amplu proces de reabilitare.

Aleen Coliban, primar Brașov: „Avem începutul unui drum, unui proces lung de restaurare. Avem două lucruri de făcut, pe termen scurt punerea în siguranță și oprirea degradării zidurilor exterioare. Pe termen mediu și lung readucerea ei la forma minunată de cetate medievală.”

Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D, ne aduce mai multe informații:

„Istoria cetății Brașovului începe în anul 1524 atunci când aici pe dealul Straja a fost ridicat primul turn de veghe. Odată cu trecerea anilor, fortificația a căpătat forma pe care o vedem în ziua de astăzi. De-a lungul timpului, aici a funcționat închisoare pentru ostaticii turci, dar și francezi. Tot aici a fost și o secție pentru pacienții care sufereau de ciumă.”, transmite Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D.

Până pe 17 septembrie Cetatea Brașovului poate fi vizitată gratuit. Fortificația va fi deschisă de azi până vineri, între orele 12:00 și 20:00, iar sâmbătă și duminică programul se va încheia la ora 22:00.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si