China îşi proclamă triumful împotriva noului coronavirus

China şi-a afişat vineri triumful împotriva noului coronavirus, însă ţara care se află la originea pandemiei covid-19 a renunţat să-şi stabilească un obiectiv de creştere economică şi anunţă o strângere a şurubului împotrova opoziţiei democratice de la Hong Kong, relatează AFP.

Author: G.B. vineri 22 mai 2020 , 18:01

china a câștigat lupta cu coronavirus
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Regimul preşedintelui Xi Jinping- busculat de virusul apărut la sfârşitul lui 2019 la Wuhan (centru)- a reuşit să îndiguiască epidemia pe teritoriul chinez, în timp ce aceasta se răspândea în restul lumii, omorând 330.000

de oameni.

”Am obţinut un succes strategic major în răspunsul nostru împotriva covid-19”, a clamat premierul Li Keqiang în deschiderea- cu două luni şi jumătate întîrziere- a sesiunii plenare a Adunării Naţionale Populare (ANP), marea reuniune anuală a puterii comuniste.

În faţa ţărilor occidentale care întârzie să stăpânească epidemia, Beijingul îşi laudă fără complexe modelul autoritarist. Însă el se loveşte de răzbunarea Statelor Unite, care-l acuză de faptul că a întârziat să reacţioneze împotriva epidemiei.

China îşi proclamă triumful împotriva noului coronavirus

”Incompetenţa chinei şi nimic altceva a provocat acest atac în masă mondial”, a

tunat miercuri preşedintele american Donald Trump.

Prima ţară afectată de covid-19 şi totdată prima care iese din ea, gigantul asiatic se confruntă în prezent cu ”sarcina imensă” de a-şi relansa economia, în plină drepresiune mondială, le-a spus Li Keqiang celor 3.000 de deputaţi reuniţi, cu masca pe faţă, în cadrul solemn al Palatului Poporului.

PREŢ DE PLĂTIT

Succesul împotriva epidemiei ”a fost plătit cu un preţ mare”, a recunoscut, referindu-se la prăbuşirea Produsului Intern Brut (PIB) cu 6,8%- o premiră în istoria Republicii Populare.

”Presiunea asupa locurilor de muncă a crescut puternic”, a recunoscut el.

Un semn al incertitudinii cu care se confruntă ţara, Li s-a abţinut să stabilească un obiectiv al creşterii economice pentru anul în curs- încă o premieră în istoria recentă.

”Ţara noastră se va confrunta cu anumiţi factori care sunt dificil de prevăzut”, a justificat el, în contextul în care principalii clienţi ai Chinei- Europa şi America de Nord- sunt în pană.

Citeste si: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Împotriva marasmului generalizat, China îşi va lăsa deficitul să crească la 3,6% din PIB, faţă de 2,8% anul trecut.

Premierul a anunţat de asemenea emiterea unui împrumut de stat în valoare de 128 de miliarde de euro, alături de un vast plan de investiţii, în valoare de 481 de miliarde de euro.

Ţara nu are un obiectiv de creştere economică, însă prevede să-şi crească cheltuielile militare cu 6,6% anul acesta, a anunţat Ministerul finanţelor.

Un semn al dificultărţilor economice, acest buget- al doilea din lume după cel al Statelor Unite- creşte mai puţin decât anul trecut (7,5%).

HONG KONGUL, ÎN VIZOR

În contextul în care lumea este acaparată de noul coronaviurs, Beijingul intenţionează să profite de sesiunea sa parlamentară pentru a-şi impune voinţa la Hong Kong, zguduit anul trecut de o contestare uriaşă a Guvernului local prochinez.

Citeste si: Klaus Iohannis a covocat şedinţat CSAT pentru 27 mai

Citeste si: Tragedie! Un avion s-a prăbușit în Pakistan/107 persoane se aflau la bord

Citeste si: Vela: În spaţiile închise, evenimentele personale nu pot fi organizate cu mai mult de opt persoane

Citeste si: ”Ar fi bine măcar să își vadă de ale lui! ” Oana Roman, noi afirmații despre Marius Elisei și Catinca Roman! Cum au reacționat cei doi- kfetele.ro

Citeste si: "Am intrat în belele mai mult decât oricine!" Cine este Navarone Garibaldi Garcia! Iată tot ce trebuie să știi despre unicul fiul rămas în viață al Priscillei Presley- radioimpuls.ro

Un proiect de lege a fost depus vineri, care să permită Guvernului central să aplice o ”lege a securităţii naţinale” în teritoriul autonom, restituit de Regatul Unit Chinei în 1997, fără să treacă prin Consiliul Legislativ (LegCo) local.

Opoziţia democratică de la Hong Kong a reacţionat puternic încă de joi seara, dar şi Statele Unite, care au avertizat Beijingul cu privire la o lege ”foarte destabilizatoare”.

Citeste si: Este însărcinată pentru a doua oară: „Știu exact ce va urma”

china a câștigat lupta cu coronavirus

Articolul 23 al ”Legii fundamentale”, care serveşte de 20 de ani drept Constituţie a teritoriului, prevede ca regiunea să se doteze cu o lege care să interzică ”trădarea, secesiunea, răzvrătirea (şi) subversiunea”.

Însă această clauză nu a fost aplicată- întrucât o mare parte a populaţiei din Hong Kong o consideră drept o ameninţare la adresa libertăţilor sale.

Ultima încercare de punere în aplicare a articolului 23, în 2003, a eşuat din cauza uneimanifestaţii de stradă uriaşe la Hong Kong.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si