S-au dus vremurile în care gospodinele tăiau cu un cuțit cartofii și îi puneau la prăjit în tigaia cu ulei. Acum există Chippy, robotul care a învățat să facă chipsuri cu sare, la fel ca cele vandute in supermarket. Chippy este deja un ajutor de nădejde pentru angajații unui lanț de restaurante cu mâncare mexicană din Statele Unite.
Un lanț de restaurante cu mâncare mexicană, a făcut pasul decisiv spre tehnologizarea cartofilor prăjiți. Fast-food-ul testează un asistent de bucătărie cu inteligență artificială numit „Chippy”, pentru a vedea dacă poate reproduce gustul și textura unuia dintre felurile sale de mâncare caracteristice.
Un robot care face chipsuri
Chippy muncește toată ziua în bucătărie, pentru a face chipsuri de cartofi cu sare și lămâie. Angajații restaurantului cu specific mexican stau cu ochii pe noul "coleg" pentru a vedea cât de bine își face treaba.
Citeste si: Reţete de post cu spanac
Chipsurile lui trebuie să se apropie de gustul și textura originalului. Tocmai de aceea, robotul nu trebuie să uită vreun ingredient.
Robotul a fost antrenat să urmeze „rețeta exactă” a companiei și va folosi același trio de ingrediente (făină de porumb, apă și ulei de floarea-soarelui) ca și angajații.
Roboți pentru magazinele fast-food
Dotat cu inteligență artificială, asistentul-robot este o mână forte de ajutor pentru angajații restaurantului, mai ales că Chippy a preluat și din sarcinile prăjitului în baie de ulei încins. O muncă de cele mai multe ori riscantă pentru om.
Citeste si: Produsele smart pentru casă vă pot schimba complet stilul de viață
Robotul Chippy este dezvoltat de compania americană Miso Robotics, care nu este la prima încercare în ceea ce privește tehnologizarea muncii în bucătărie.
Miso Robotics a mai scos pe piață și alți roboți pentru restaurantele fast-food. „Flippy” este un robot care întoarce hamburgerii, iar „Sippy” distribuie băuturi. Compania oferă, deja, un serviciu cu abonament lunar pentru robotizarea fast-foodurilor din SUA.
Peste 250 de mii de restaurante din SUA ar putea avea roboți la bucătărie.
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.