Chirurgul Dan Setlacec, văzut de discipolul său, Irinel Popescu – medicul care a scris prima pagină din istoria transplantului de ficat din România. Poveştile medicinei!

"Satisfacţia cea mai mare o reprezintă bolnavii cărora le-am fost util şi elevii care mă depăşesc”, spunea Prof. Dr. Dan Setlacec, considerat cel mai complex chirurg al epocii sale, întrucât a abordat, practic, toată gama intervenţiilor cunoscute în chirurgia generală. Pe 23 iulie s-au împlinit 9 ani de la moartea sa, însă, după cum spunea celebrul său discipol, Prof. Dr. Irinel Popescu, „profesorul Dan Setlacec continuă să ne călăuzească paşii".

Webeditor: Mihai Dragan Author: C.I.P. miercuri 08 august 2018 , 13:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ca omagiu adus de ucenic maestrului său, în urmă cu 8 ani, în faţa Institutului Clinic Fundeni a fost inaugurat un monument închinat marelui chirurg, iar Centrul de Chirurgie Generală şi Transplan Hepatic  poartă numele profesorului Dan Setlacec.

Profesorul

De altfel, Prof. Dr. Irinel Popescu, autorul primului transplant hepatic din România, a creionat cel mai bine portretul maestrului său, pe care îl redăm integral.

„Biografia profesorului Dan Setlacec este una exemplară pentru un model de muncă, seriozitate şi cinste.    S-a născut la 2 octombrie 1921, în Bucureşti.Tatăl său a fost un renumit magistrat, Ion Setlacec, care a ocupat înalta funcţiede preşedinte al Consiliului Legislativ al României. După absolvirea Liceului „Ion Neculce“ (fiind clasat primul la examenul de bacalaureat), a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, între 1940 şi 1946. S-a decis încă din primii ani de facultate să urmeze o disciplină chirurgicală, motiv pentru care s-a pregătit temeinic pentru examenul de internat care, în acea vreme, era examenul cel mai impor­tant din carierea unui viitor medic. Dintre interni se selectau viitoarele cadre universitare, iar cei trei ani de internat aveau să constituie o experienţă decisivă pentru viitorul chirurg.

Reuşit primul la examenul de internat, tânărul medic Dan Setlacec a fost numit preparator în Clinica Chirurgicală Colţea, condusă de marele profesor şi şef de şcoală Nicolae Hortolomei. Noutatea cea mai importantă a epocii era, probabil, Chirurgia cardiacă, iar profesorul Dan Setlacec a fost inclus încă din 1953 în echipa de Chirurgie cardiacă condusă de prof.

dr. N. Hortolomei şi prof. dr. V. Marinescu. Între 1953 şi 1964 a fost unul din cei care au pus bazele acestei dificile şi spectaculoase specialităţi în România.

Prof. Dr. Dan Setlacec a fost cel care a efectuat primele intervenţii chirurgicale pentru stenoza mitrală din România, mai întâi prin toracotomie stângă, apoi prin toracotomie dreaptă. Totodată, a abordat cu mult curaj defectele congenitale cardiace, utilizând mai întâi Chirurgia pe cord închis. Între timp însă, împreună cu prof. dr. George Litarczek, a pus la punct metoda hipotermiei, ceea ce i-a permis să abordeze aceeaşi gamă de intervenţii pe cord deschis. Tot împreună cu G. Litarczek, a contribuit la introducerea în România a anesteziei moderne, prin intubaţieoro-traheală, precum şi a reechilibrării hidro-electrolitice, ambele fiind, desigur, extrem de necesare pentru succesul intervenţiilor de Chirurgie cardiacă.

Toate acestea au însemnat numeroase ore de muncă în Laboratorul de Chirurgie experimentală al Spitalului Colţea şi, ulterior, al Spitalului Fundeni, dublate de o asiduă pregătire teoretică într-unul din domeniile cele mai noi, dar şi cele mai dificile ale medicinii.

Mutarea Clinicii de Chirurgie de la Colţea, la Spitalul Fundeni, în 1959, a însemnat un moment important în evoluţia profesională a întregii echipe angajate în Chirurgia cardiacă, echipă din care mai făceau parte (pe lângă profesorii Dan Setlacec şi George Litarczek, deja amintiţi) şi fraţii Marian şi Ludovic Ionescu, Bradu Fotiade, Radu Deac etc.

Din 1964, profesorului Dan Setlacec i s-a încredinţat conducerea Clinicii de Chirurgie generală, din care mai făceau parte Dan Gerota (mutat ulterior la Spitalul Griviţa), Mihai Stăncescu, Nicu Florea Panait, Nicolae Enescu, Gheorghe Popa şi Andrei Popovici. De aici înainte şi până la sfârşitul carierei, profesorul Setlacec s-a dedicat acestui vast domeniu de activitate. Se poate spune, fără teama de a greşi, că profesorul Setlacec a fost cel mai complex chirurg general al epocii sale, întrucât a abordat cu succes, practic, toată gama intervenţiilor cunoscute în Chirurgia generală.

MAI MULTE DETALII DESPRE ACEST SUBIECT AI AICI


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vaccinul anti-Covid, principala armă în lupta împotriva pandemiei. Imunizarea ar putea... Vaccinul anti-Covid, principala armă în lupta împotriva pandemiei. Imunizarea ar putea fi necesară în fiecare an
spotmedia.ro
Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere... Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere facială din China
spotmedia.ro
Când PSD nu se poate abține. Rânjetul lui Dragnea în noua coaliție Când PSD nu se poate abține. Rânjetul lui Dragnea în noua coaliție
b1.ro
Câte zile libere vor avea românii în 2022. Când vor fi minivacanțele de Rusalii și Sf.... Câte zile libere vor avea românii în 2022. Când vor fi minivacanțele de Rusalii și Sf. Maria
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
infoactual.ro
Cum transformi fasolea cu ciolan într-un preparat delicios. Trucurile secrete, direct... Cum transformi fasolea cu ciolan într-un preparat delicios. Trucurile secrete, direct din caietul bunicii
evz.ro
Recalcularea pensiilor: Ce se întâmplă cu banii vârstnicilor? „Acest lucru nu se poate... Recalcularea pensiilor: Ce se întâmplă cu banii vârstnicilor? „Acest lucru nu se poate accepta”
doctorulzilei.ro
Vasile Bănescu, despre certificatul verde: Libertatea religioasă presupune ordine, nu... Vasile Bănescu, despre certificatul verde: Libertatea religioasă presupune ordine, nu dezordine. Este un drept fundamental al omului
romaniatv.net
Anunţul a fost făcut în urmă cu puţin timp Anunţul a fost făcut în urmă cu puţin timp
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si