Ciclonul Amphan. O noapte de teroare în India şi Bangladesh: Totul este devastat!

Ciclonul Amphan a lăsat în urma sa o ”devastare de necrezut” în India şi Bangladesh - sute de sate de coastă inundate, culturi pierdute, arbori smulşi din rădăcini şi infrastructuri de neutilizat, relatează AFP.

Author: A.M.S. joi 21 mai 2020 , 14:23

Ciclonul Amphan
Ciclonul Amphan
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ciclonul Amphan.

UPDATE: India a înregistrat 72 de morţi în statul Bengalul Occidental, iar Bangladesul a anunţat 12 morţi pe teritroriul său, potrivit acestor bilanţuri provizorii. 

Bilanţul uman al acestui ciclon- cel mai puternic din secolul al XXI-lea la Golful Bengal- rămâne foarte incert, din cauza amplorii dezastrelor şi întreruprii telecomunicaţiilor.

Ciclonul Amphan. Cel puţin 22 de morţi

Bilanţurile oficiale ale celor două ţări anunţau cel puţin 22 de morţi, bilanţuri probabil foarte parţiale.

În timp ce rafale de vânt se dezlănţuiau asupra oraşului Tala, în Bangladesh, Shafiqul Islam a petrecut trei ore adăpostit sub pat, împreună cu soţia şi cei doi copii, ros de remuşcări din cauză că a comis o ”enormă greşeală” şi nu s-a dus într-un adăpost împotriva ciclonilor.

Citeste si: Super-ciclonul Amphan a atins zona de uscat în India

Ciclonul Amphan
Ciclonul Amphan

Ciclonul Amphan. Atunci când a ieşit, ”casa era distrusă. Majoritatea caselor vecinilor noştri erau doborâte”, a constatat acest agricultor în vârstă de 40 de ani. ”Am trecut la două degete de moarte”.

Ciclonul Amphan. Peste 3 milioane de oameni, evacuaţi

Format în weekend în largul Indiei, Amphan a atins uscatul miercuri seara, la sud de marele oraş Calcutta, însoţit de rafale de vânt de aproximativ 165 de kilometripeoră şi de ploi diluviene.

Peste trei milioane de oameni au fost evacuaţi şi adăpostiţi odată cu apropierea ciclonului.

”Ciclonul nu a ucis oameni aici. Însă ne-a distrus mijloacele de supravieţuire”, a declarat pentru AFP Bhabotosh Kumar Mondal, un reprezentant al oraşului bengalez Buri Goalini, unde Amphan ”a lăsat o dâră de devastare de necrezut”.

Ciclonul Amphan
Ciclonul Amphan

Ciclonul Amphan. Tsunami de 3 metri

Ciclonul a provocat un val de furtună- tsunami- înalt de până la trei metri, care a acoperit o parte a litoralului şi a format bălţi de apă

sărată în sate.

Ciclonul Amphan. A cauzat o distrugere gigantică. Mii de arbori au fost dezrădăcinaţi. Digurile (care protejează satele joase şi fermele de crevete) au cedat în numeroase locuri, inundând multe sate”, a declarat Anwar Hossain Howlader, un oficial din provincia bengaleză Khulna.

Citeste si: Tragedie în Bangladesh! Ciclonul Amphan a ucis o persoană

O noapte de teroare

De cealaltă parte a frontierei, în India, constatarea este identică, iar pagubele, de asemenea, de mare amploare.

Ciclonul Amphan
Ciclonul Amphan

”Ciclonul Amphan a devastat litoralul Bengalului Occidental. Mii de case au fost doborâte, arbori scoşi din rădăcini, drumuri acoperite şi culturi distruse”, a declarat pentru presă ministrul-şef al statului, Mamata Banerjee.

După o noapte de teroare, cele 15 milioane de locuitori ai Calcuttei s-au trezit în spectacolul unui oraş cu străzi inundate, maşini pline de apă, în unele cazuri până la geamuri, şi axe de circulaţie blocate de copaci şi stâlpi electrici căzuţi la pâmânt.

Intensitatea ciclonului s-a redus

Ciclonul Amphan. Joi dimineaţa, ciclonul Amphan a slăbit şi a trecut la stadiul de simplă depresiune tropicală, au anunţat serviciile meteorologice indiene.

Amphan a atins luni categoria 4- din cinci în total- pe scala Saffir-Simpson, cu rafale de 200-240 de kilometri pe oră. Este vorba despre cel mai puternic ciclon la Golful Bengal din 1999, când un ciclon a ucis 10.000 de oameni la Odisha.

Citeste si: Ciclonul Amphan a făcut prăpăd în India. 14 persoane decedate și mii de case distruse

Ţările din regiune au învăţat lecţia ciclonilor devastatori din deceniile precedente şi au construit în ultimii ani mii de adăposturi pentru populaţie şi au dezvoltat politici de evacuare rapidă.

Ciclonul Amphan. Pandemia a complicat situaţia

Pandemia covid-19 le-a complicat însă sarcina anul acesta. În vederea evitării răspândirii noului coronavirus, autorităţile au îndemnat persoanele deplasate să respcte distanţarea socială fizică în refugii şi să poate mască.

În practică, aceste măsuri de precauţie au fost puţin respectate, au constat jurnalişti AFP.

Ciclonul Amphan
Ciclonul Amphan

Ciclonul Amphan. ”Sala este înţesată, iar respectarea distanţării fizice este imposbilă aici. Totul a intrat pe mâna lui Dumnezeu acum”, declara Rumki Khatun, o femeie în vârstă de 25 de ani care s-a refugiat împreună cu fiul său în vârstă de cinci luni într-o şcoală în oraşul bengalez Dacope.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM pentru LUNI, 20 septembrie 2021. Vremea se mentine racoroasa in mare... Prognoza meteo ANM pentru LUNI, 20 septembrie 2021. Vremea se mentine racoroasa in mare parte a tarii!
spotmedia.ro
Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto) Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto)
spotmedia.ro
După o lună, Clotilde Armand răspunde la întrebarea cât timp a fost în concediu în... După o lună, Clotilde Armand răspunde la întrebarea cât timp a fost în concediu în starea de alertă: 17 zile din 30
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 19 septembrie – 25 septembrie.  Fecioarele care... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 19 septembrie – 25 septembrie. Fecioarele care au avut încurcături financiare vor avea o săptămână foarte bună
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
infoactual.ro
Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi... Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi semne în soare, în lună și în stele
evz.ro
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă... E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
doctorulzilei.ro
Tratamentul care salvează viața celor cu accident vascular cerebral. Dizolvă cheagul de... Tratamentul care salvează viața celor cu accident vascular cerebral. Dizolvă cheagul de sânge și restabilește circulația
romaniatv.net
Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si