Climatolog: 2020 va fi printre primii trei cei mai călduroși ani de la începerea măsurătorilor

Autoritățile din Capitală au anunțat deja că ne confruntăm cu o secetă la fel de cruntă ca cea din 1947.

K.B., miercuri 20 mai 2020 , 13:45

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Trecem acum printr-o perioadă de instabiliate. Pe fondul temperaturilor ridicate avem un transport de aer rece și lucrul acesta, evident, înseamnă furtuni, furtuni de vară. Până la urmă sunt normale pentru perioada călduroasă, dar tebuie să fim atenți la intensitate.

Observăm, în general, nu numai în România, că intensitatea valurilor de căldură, a furtunilor crește. Am avut zilele trecute (...) temperaturi de 43 de grade în Turcia, peste 40 de grade în Grecia. Și acolo vor fi furtuni puternice tocmai pe acest fond preexistent de aer cald.

Citeste si: Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea modificărilor aduse Legii educaţiei, în privinţa definirii fenomenului de bullying

Aceste furtuni care vin și cu ploi pot să aducă o îmbunătățire a rezervei de apă din sol. Însă nu cred totuși că aceste ploi ar putea readuce la normal situația. Oricum ele sunt binevenite pentru că vor fi pe marea majoritate a regiunilor țării. Problema este că vor fi ploi de vară, punctuale, cu precipitații cu cantități relativ mari. Numai că fiind pe timp scurt și cantități mari, și scurgerea la suprafață va fi mare și încărcarea solului neeficientă.

Deja sunt estimări, pe plan global, că 2020 va fi printre primii trei cei mai călduroși ani, poate chiar putând să detroneze anul 2016.

Citeste si: Fostul director al combinatului Oltchim s-a sinucis! Alin Smeu a fost găsit spânzurat în curtea casei sale

Regional e mai complicat să spui că 2020 va fi cel mai călduros an. Evident că tendința asta e, să ai din ce în ce mai mulți ani călduroși față de ceea ce eram obișnuiți cu câteva decenii în urmă. (…)

Și în România ne putem aștepta la fenomene normale sezonului cald, dar pot fi potențate de încălzirea globală.

Luna mai încă nu s-a încheiat, dar merge cu pași repezi spre record. Am avut primele luni ale anului cu recorduri, cel mai călduros ianuarie de la începerea măsurătorilor sistematice în a două parte a secolului al XIX-lea, februarie și martie pe locul doi, aprilie iar pe locul întâi, deci ne așteptăm ca și luna mai să fie printre primele cele mai călduroase luni mai de când au început măsurătorile, asta la nivel gobal.

Citeste si: Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Testarea populaţiei privind dezvoltarea de anticorpi la Covid-19, discutată după 1 iunie şi realizată eşantionat

Fenomenele meteorologice și de fapt climatice, mai ales cele pe termen lung, nu pot fi influențate atât de ușor de o stopare temporară a emisiilor. A fost doar o întrerupere ocazională și evident că cu reluarea activitățile vor crește emisiile, probabil", a declarat climatologul Roxana Bojariu, potrivit Digi24.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si