Cod roșu. Risc mare. ANM a emis ALERTĂ

Riscul de producere a avalanșelor în Munții Făgărași și Bucegi se află la gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, conform ANM.

E. V., joi 03 ianuarie 2019 , 18:09

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Intervalul 03.01.2019 ora 20 – 04.01.2019 ora 20:

Vremea va fi geroasă. Cerul va fi variabil, temporar noros și pe arii restrânse se vor semnala ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări temporare, îndeosebi în zonele înalte. Local se va semnala ceață însoțită și de depuneri de chiciură.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -23 la -17 gr.C; temperaturi maxime: -18 la -13 gr.C Sub 1800 m: temperaturi minime: -17 la -12 gr.C; temperaturi maxime: -13 la -9 gr.C

Cod roșu. Risc mare. ANM a emis ALERTĂ

În masivul Făgăraș, risc mare

La altitudini de peste 1800 m, stratul instabil din partea superioară care măsoară pe alocuri 30 cm s-a consolidat ușor. La suprafață este prezent un strat subțire de zăpadă proaspătă, depusă peste o crustă subțire de gheață. În intervalul următor, la aceasta se vor adăuga strat de zăpadă proaspătă de aproximativ 10 cm. Atât la suprafață, cât și în profunzime regăsim plăci de vânt, mai ales pe versanții cu expoziție sudică.

Vântul, care va continua să prezinte intensificări îndeosebi în prima parte a intervalului, va viscoli și spulbera zăpada formând în continuare depozite însemnate în zonele adăpostite. Declanșarea avalanșelor e probabilă chiar și la o supraîncărcare slabă a stratului iar pe numeroase pante sunt condiții inclusiv pentru declanșarea unor avalanșe de mari dimensiuni, conform Evz. 

Cod roșu. Risc mare. ANM a emis ALERTĂ

La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă s-a stabilizat ușor, dar se menține relativ instabil în partea sa superioară, îndeosebi pe pantele mai înclinate unde iar declanșările de avalanșe sunt posibile chiar și la supraîncărcări slabe.

În masivul Bucegi

La altitudini de peste 1800 m, stratul s-a umezit și tasat ușor, iar la suprafață s-au format cruste subțiri de gheață peste care se vor depune aproximativ 10 cm de zăpadă proaspătă. Stratul se menține instabil în partea sa superioară, unde este prezent un segment de aproximativ 20-30 cm care prezintă încă rezistență scăzută. În profunzime regăsim plăci de vânt, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și estică. Declanșarea avalanșelor e probabilă chiar și printr-o supraîncărcare slabă a stratului.

La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă s-a consolisat ușor, iar la suprafață s-au format cruste de gheață. Declanșările de avalanșe sunt posibile la supraîncărcări slabe, pe pantele suficient de înclinate.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si