Devine obligatoriu de la 1 ianuarie. Amenzi de 400 de lei pentru cei care nu respectă regula

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 va intra în vigoare Legea Compostului, care obligă toate primăriile din țară să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile de la toate locuințele din România. Asta înseamnă că mai apare o pubelă separată, destinată resturilor alimentare și vegetale.

Author: R.I. luni 17 august 2020 , 09:13

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul Mediului a pregătit și amenzi pentru cei care nu vor respecta regulile. Amenda pentru cetățeni, în cazul în care aruncă deșeurile biodegradabile la un loc cu celelalte deșeuri va fi de 400 de lei, conform Digi24.

Societățile de salubritate vor prelua aceste deșeuri și le vor transforma în îngrășământ bio pentru agricultura. Dacă nu o fac, riscă o amendă de până la 20.000 lei.

Citeste si: Și-a prevestit moartea? Mesajul cutremurător postat de Tavy Puștiu înainte de tragicul accident

Nou lege a colectării, greu de aplicat

Reprezentanții firmelor de salubrizare spun însă că legea nu va putea fi aplicată nici măcar în București, din cauză că nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile.

Citeste si: Robert o confruntă pe Mihaela, după ce concurenta la chemat pe Laurențiu în camera roșie. Mihaela recunoaște că îl simpatizează pe Laurențiu: ”Mi-e drag!”- kanald.ro

Citeste si: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire macabră! Medic legist, despre cadavrele celor decedati de covid-19: "Am văzut peste 20.000 de morți, dar..."

De la 1 ianuarie legumele și fructele alterate nu mai trebuie să ajungă la groapa de gunoi! Parlamentarii vor ca în gospodării și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare, să nu mai fie aruncate în același recipient cu resturile de carne de exemplu și să fie colectate separat, ca hârtia și plasticul.

Amenzi de 20.000 lei pentru firme

Societățile de salubrizare vor fi obligate să preia aceste deșeuri pentru a fi transformate în compost pentru agricultură. Cine nu va respecta noua lege va fi amendat. Cu minim 400 de lei cetățeanul și cu până la 20.000 de lei societățile comerciale. 

Ca să poată fi aplicată de la 1 ianuarie, fiecare județ trebuia să aibă cel puțin o stație de compostare. Există în țară câteva, dar insuficiente. Bucureștiul n-are una. Ilfovul n-are. În bazinul legumicol Vidra, unde an de an ajung la gunoi tone de produse alterate, o stație funcțională este promisă în decembrie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si