
1 din 4 | Comportamentul agresiv în trafic a fost trecut cu vederea până acum de polițiști

2 din 4 | Se schimbă codul rutier. Șoferii agresivi în trafic vor fi sancționați dur

3 din 4 | Se schimbă codul rutier. Șoferii agresivi în trafic vor fi sancționați dur

4 din 4 | Se schimbă codul rutier. Șoferii agresivi în trafic vor fi sancționați dur
Vedem în fiecare zi tot mai multe exemple de agresivitate în trafic în România, iar polițiștii de la Rutieră nu mai sunt dispuși să tolereze aceste comportamente care duc de multe ori la accidente grave. A fost publicat în transparență decizională un proiect de schimbare a Codului Rutier care prevede sancționarea șoferilor agresivi.
Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne se află un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea legislației privind circulația pe drumurile publice. În cadrul acestui proiect, inițiatorii definesc ”comportamentul agresiv” prin introducerea mai multor situații întâlnite frecvent deja pe străzile României.
Citeste si: VIDEO- Șicanare mortală în trafic. Tată și fiu au strivit o dubă între TIR-uri, în Teleorman
Una dintre modificările propuse de Ministerul de Interne se referă la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 670 din 3 august 2006, potrivit Wall-Street.ro.
După articolul 54 din legea menționată, proiectul propune introducerea unui nou articol prin care se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
Comportamentul agresiv în trafic, sancționat în premieră
Un ”comportament agresiv” în trafic se va sancționa cu amenda și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.
Manevrele considerate ca fiind subiectul unui comportament agresiv în trafic sunt variate, printre ele polițiștii rutieri menționând circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, de natură a intimida un alt șofer sau folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație.
Citeste si: Un motociclist de 20 de ani a murit în Pasajul Unirii din Capitală
Care sunt manevrele considerate agresive în noua lege
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Amenzi de 2.900 lei pentru șoferii care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată
De asemenea, un nou alineat se adaugă și la articolul 102, ce prevede amenzi între 1.300
Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru operioada de 120 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a următoarelor fapte:
a) depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
Citeste si: Ofițer din trupele speciale, găsit mort în subsolul blocului
b) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
c) efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două
Are o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, online și TV, cu specializare în domeniile economic, politic și relații internaționale.
A ocupat de-a lungul timpului poziții de redactor, editor sau editor coordonator în instituții media precum Revista 22, Cariere, Business Standard, Realitatea TV, Gandul. Face parte din echipa stirilekanald.ro din iulie 2020.
Absolvent de Filosofie și Jurnalism, cu masterat în Știintele comunicării, a dezvoltat o pasiune pentru domeniul resurselor umane. Colaborează de 12 ani cu HR Club pentru realizarea Manualului de bune practici în Managementul resurselor umane. În ultimii ani a derulat mai multe proiecte de ghost-writing, cu cărți publicate la edituri de prestigiu din România.