Cum se poate încheia noul contract de furnizare de gaze naturale

Dacă sunt nemulțumiți de noile contracte de furnizare de gaze naturale, consumatorii au posibilitatea de a sesiza instituțile statului.

Author: I.C. luni 06 iulie 2020 , 18:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Astfel, consumatorii se pot adresa Autorității Naționale pentru protecția Consumatorilor, dacă plângerile lor nu sunt soluționate de furnizorul cu care au realizat contractul.

„Începând cu data de 1 iulie 2020, preţurile de furnizare a gazelor naturale nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), realizându-se, conform legii, liberalizarea acestei pieţe. Ca atare, consumatorii ar fi trebuit să îşi aleagă un furnizor cu care să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial, până la 30 iunie 2020, care ar fi putut fi cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale dintre cei ce deţin licenţa ANRE.(...) În cazul în care consumatorul are o nemulţumire referitoare la contract sau la modul de derulare al acestuia, trebuie să se adreseze mai întâi furnizorului, iar, dacă problema nu este soluţionată, se poate adresa atât ANRE, precum şi ANPC”, potrivit unui comunicat remis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, scrie Agerpres.

Citeste si: „Nu știu dacă o să trăiesc sau dacă o să mor”. Un băiat din Siria, prins sub dărâmături, cere ajutor printr-un mesaj postat în mediul online- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Consumatorii care nu au semnat noul contract cu furizorii de gaze naturale nu vor suporta costuri suplimentare, amintește ANPC.

„În situaţia în care, până la sfârşitul lunii iunie 2020, un consumator nu a încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial- fapt care nu generează costuri suplimentare sau modificări de ordin tehnic- furnizarea gazelor naturale nu va fi sistată, ci se va realiza în condiţiile contractuale ale furnizorului actual, la preţul din oferta comunicată odată cu factura fiscală curentă din perioada mai-iunie 2020, urmând ca, până cel mai târziu pe 30 iunie 2021, consumatorul să îşi îndeplinească obligaţia de a încheia un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial. Lista furnizorilor de gaze naturale, precum şi informaţii privind ofertele-tip sunt puse la dispoziţia consumatorului prin aplicaţia "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale" disponibilă pe site-ul ANRE, pe paginile web ale acestora putând fi găsite informaţii atât despre oferte cât şi despre contractul de furnizare utilizat”, se precizează în comunicat.

Trei modalităţi de încheiere a unui contract de furnizare

„Contractul de furnizare poate fi încheiat, după cum urmează:

  • direct, la sediul social sau în punctele de lucru declarate ale furnizorului;
  • contracte încheiate la distanţă, prin canalele electronice de comunicare;
  • contracte încheiate în afara spaţiilor comerciale ale furnizorilor, de regulă, prin prezentarea reprezentanţilor acestora la domiciliul consumatorilor.

În cazul contractelor încheiate la distanţă, precum şi a celor încheiate în afara spaţiilor comerciale, operatorii economici au obligaţia ca- înainte ca oferta sau contractul să producă efecte obligatorii asupra consumatorului- să îndeplineasca cerinţele de informare, în mod clar şi inteligibil privind: identitatea furnizorului, adresa poştală, număr de telefon, adresa de e-mail, principalele caracteristici ale serviciilor, preţul total al serviciilor cu toate taxele incluse, modalităţi de plată, dreptul de retragere, condiţiile, termenele şi procedurile de exercitare a acestui drept, durata contractului, condiţii de încetare, penalităţi, aşa cum sunt acestea prevăzute la art 6 alin 1 şi 2 din OUG 34/2014 privind contractele încheiate cu profesioniştii”, se menţionează în comunicatul ANPC.

Consumatorii pot renunța la contract în termen de 14 zile de la semnare

„Totodată, furnizorii trebuie să facă dovada comunicării unui exemplar din contractul încheiat cu consumatorul, cu semnăturile părţilor contractante. În ambele cazuri, consumatorul are posibilitatea de retragere din contract în termen de 14 zile de la semnare şi, numai cu acordul scris al acestuia de renunţare la perioada de retragere, contractul poate produce efecte”, se precizează în comunicatul ANPC.

Citeste si: „A vrut pui pe banii mei și tot eu am plătit, și tot eu i-am crescut și am avut grijă de ei zi și noapte.” Ce a dezvăluit Oana Roman despre fostul său partener, Marius Elisei- kfetele.ro

Citeste si: Moment stanjenitor pentru iubita lui Pique cand a intrat intr-un panou publicitar!- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si