Coronavirus. Cum se transmite coronavirusul. Avertismentul important al medicilor

Coronavirus. Conf.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași, a explicat cum se transmite temutul coronavirus.

R.B., luni 24 februarie 2020 , 12:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Coronavirus. Cum se transmite/manifestă:

  • Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).
  • Transmiterea de la o persoană la alta se face:

a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)

Coronavirus

Citeste si: VIDEO | Timişoara: Un bărbat care s-a întors recent din Italia, internat la spital cu suspiciune de coronavirus, după ce a acuzat stări de rău

Coronavirus. b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii

c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal

Citeste si: Buzău: Femeia venită din Italia cu suspiciune de coronavirus a fost transferată la centrul de carantină de la Arbănaşi

d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

  • Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile. 
  • Simptomele sunt pseudogripale -includ febra și tulburările respiratorii.

Citeste si: Arafat: Dacă o persoană ştie că vine dintr-o zonă afectată de coronavirus sau are simptome, trebuie să spună acest lucru la graniţă

Cum se face diagnosticul

Coronavirus. Rețineți!!! Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide), a spus medicul la RFI.

Coronavirus

Citeste si: Adelina Pestrițu, prinsă de coronavirus în Italia: „Chiar mi-e frică!”

Coronavirus în Italia: 152 infectaţi, patru decese. Domul din Milano şi şcoli din Nord au fost închise. Carnavalul de la Veneţia s-a încheiat mai devreme

A patra victimă a coronavirusului în Italia este un bărbat în vârstă de 84 de ani din regiunea Lombardia. Epidemia se răspândeşte. Autorităţile italiene încep controale la intrarea în ţară, în special la Vo' Euganeo, epicentrul răspândirii cu coronavirus în regiunea Veneto. Este vorba despre una dintre măsuri pentru a nu permite virusului să se răspândească, decizie luată vineri prin decret de către Guvern, scrie agenţia Ansa.

Citeste si: Coronavirus în Italia: 152 oameni infectaţi, patru decese

Un bărbat în vârstă de 84 de ani a decedat în Lombardia (nord-vest), devenind a patra victimă a noului coronavirus înregistrat în Italia, a anunţat luni un responsabil regional al Sănătăţii la televiziunea italiană, informează AFP. 

Bărbatul, care a murit noaptea, într-un spital, este a treia victimă din regiunea lombardă, în timp ce Nordul Italiei a cunoscut un sfârşit de săptămână cu o explozie de cazuri Covid-19.                

Coronavirus

Citeste si: Un cântăreț de la noi, în pericol din cauza coronavirusului. Se află izolat cu familia la Cremona, localitatea din Italia lovită de virusul ucigaș: ”Stăm închiși în casă, e panică totală”

"Problema este că numărul celor infectaţi creşte: suntem la circa 150", a declarat preşedintele regiunii Lombardia Attilio Fontana la Rtl.

Potrivit agenţiei italiene de presă Ansa, opt intrări în ţară vor fi controlate de personal şi de forţele de ordine. 

Italia se află pe locul trei în clasamentul mondial în privinţa numărului de cazuri de infecţie cu coronavirus, după China şi Coreea de Sud.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si