Coronavirus: medicul Alexandru Rafila propune "modelul suedez" pentru România

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că modelul pe care Suedia l-a adoptat încă de la izbucnirea pandemiei de coronavirus ar putea fi o soluție și pentru țara noastră în momentul actual.

Razvan Ilie, luni 26 octombrie 2020 , 07:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat duminică seara ce presupune "modelul suedez" pe care România ar trebui să îl adopte pentru a minimaliza efectele pandemiei de coronavirus.

Alte 3.855 de noi cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, în condițiile în care numărul de teste a fost relativ mic, de doar 19.200. S-au înregistrat alte 73 de decese, iar numărul de pacienți la ATI a atins un nou nivel record - 828.

Citeste si: Raed Arafat, anunț alarmant. Ce se întâmplă dacă se obține un platou de 4.000 de cazuri zilnice de coronavirus

Alexandru Rafila: "Modelul suedez nu este o decizie. Este un proces" 

Medicul Alexandra Rafila, intrat recent în PSD, consideră că soluția trebuie să vină de la clasa politică care ar trebui să înțeleagă că ar trebui să ajute împreună la soluționarea acestei probleme de sănătate publică.

"Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta. În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice", a declarat Rafila la Antena 3.

Citeste si: Primul soț al Mihaelei Rădulescu a împlinit 53 de ani! Cum arată astăzi Bogdan, cel care i-a dat numele de scenă vedetei? FOTO

Suedia nu se confruntă cu valul doi al pandemiei

Suedia le-a recomandat săptămâna trecută persoanelor în vârstă să nu mai rămână izolați. Autoritățile susțin că ratele de infectare cu coronavirus sunt mai reduse decât în primăvară, iar impactul izolării asupra sănătăţii mintale a celor vârstnici este unul negativ.

Agenţia de sănătate publică afirmă că nu a găsit dovezi despre un al doilea val al epidemiei în Suedia, scrie Agerpres.

Ţara scandinavă a ales o abordare diferită faţă de majoritatea statelor europene în lupta cu pandemia, mizând pe conformarea voluntară a cetăţenilor faţă de distanţarea socială, chiar dacă a izolat căminele după ce printre rezidenţi s-au înregistrat numeroase decese.

Numărul de noi infectări a crescut constant în Suedia în ultimele săptămâni, deşi rămâne la niveluri mai scăzute faţă de mărimea populaţiei prin comparaţie cu multe ţări europene, unde zilnic sunt raportate noi recorduri.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si