Numeroase cupluri se pregăteau să beneficieze de această măsură imediat după intrarea ei în vigoare, la miezul nopţii de luni spre marţi.

Dunia Araya şi Alexandra Quiros au fost primele care s-au căsătorit. Purtând alb, cele două tinere s-au căsătorit la San Isidro de Heredia, o localitate situată la 14 kilometri nord-vest de San Jose, în faţa unui notar care purta o mască de protecţie împotriva noului coronavirus.

Costa Rica a devenit astfel a opt ţară de pe continentul american- după Canada, Statele Unite, Argentina, Uruguay, Brazilia, Columbia şi Ecuador- care legalizează mariajul gay. Ea este totodată prima ţară din America Centrală şi a 29-a în lume.

Din cauza lipsei unor festivităţi, televiziunea publică şi reţele de socializare au difuzat un program special cu momente istorice în lupta împotriva discriminărilor sexuale şi mesaje de la personalităţi din întreaga lume, reunite la iniţiativa campaniei Sí Acepto Costa Rica.

Costa Rica, prima ţară din America Centrală care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex

”Această schimbare provoacă o transformare socială şi culturală semnificativă, care va permite unor mii de persoane să se căsătorească în mod legal”, a comentat preşedintele Carlos Alvarado.

În august 2018, Curtea Supremă a declarat neconstituţională interzicerea căsătoriei între parteneri de acelaşi sex din Codul Familiei.

Curtea a dat Parlamentului- din care fac parte numeroşi creştini evanghelişti conservatori- un termen de 18 luni pentru a modifica legea şi a prevăut că interdicţia va fi abrogată în mod automat după acest termen- ceea ce s-a întâmplat.

Ea lua această hotărâre la şapte luni după o hotărâre a justiţiei cre afecta întregul continent.

costa rica legalizare lgbt

La 9 ianuarie 2018, Curtea Interamericană a Drepturilor Omului (IDH), a Organizaţiei Statelor Americane (OEA), îndemna ţările din regiune să-şi modifice legislaţia pentru a recunoaşte mariajul între parteneri de acelaţi sex- marcând o

evoluţie majoră în America Latină.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o mai atingă- wowbiz.ro

”FELICITĂRI!”

”Ne bucurăm de felicitările voastre adresate tuturor celor care au muncit atât de mult pentru ca acest lucru să se realizeze”, a scris pe Twitter International lesbian and gay association (ILGA), care apără drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi intersexualilor.

Este ”un moment extraordinar de sărbătoare”, a scris pe Twitter înainte de miezul nopţii de luni spre marţi Victor Madrigal-Borloz, un expert de la Consiliul ONU al Drepturilor Omului pentru protecţie împotriva violenţei şi discriminării pe bază de orientare sexuală.

El şi-a exprimat ”recunoştinţa faţă de munca atât de multor voluntari” şi a evocat memoria ”tuturor celor care au trăit fără să vadă acest moment”.

Zeci de personalităţi s-au exprimat în programul special, în care s-au evocat persecuţii la care a fost supusă comunitatea LGBTI în anii '80.

Ana Vega, proprietara La Avispa, un bar-discotecă gay istorică la San Jose, a evocat descinderi ale poliţiei în localul său.

”Felicitări Costa Rica, ochii întregi lumi sunt aţintiţi asupra voastră”, a declarat avocatul american Evan Wolfson, care a fondat în 2013 organizaţia Freedom to Marry.

Citeste si: Ce reguli noi vor fi impuse la restaurante și terase

Citeste si: Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei doi concurenți: „Eu mă gândeam ca după ce se află chestia asta să încerc să plec acasă.”- kfetele.ro

Citeste si: Momente memorabile pe Arena Națională. Membrii trupei Coldplay, gest inedit pentru Babasha, în a doua seară de concert- VIDEO- radioimpuls.ro

Citeste si: Sibiu: Trei angajaţi ai unei firme confirmaţi cu coronavirus

Citeste si: Horoscop 27 mai 2020. Zodiile care au parte de noi probleme. Totul se complică

Acest entuziasm nu era împărtăşit de către deputata evanghelistă Nidia Céspedes, care a condamnat legalizarea mariajului gay, drept o ”zi de tristeşe a familiei tradiţionale costaricane”.

”Intrarea în vigoare a căsătoriei pentru toţi aplică o lovitură sufletului unor generaţii de costaricani care au cimentat bazele unei mari ţări ataşate familiei şi vieţii”, a apreciat ea într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare.

Deputaţi evanghelişti au încercat în mai multe rânduri să împiedice această legalizare, însă nu au reuşit să obţină susţinerea de care au avut nevoie în Parlament.

Citeste si: Al doilea val de coronavirus in Romania: cand se asteapta expertii sa inceapa

Între cei 57 de membri ai Parlamentul unicameral din Costa Rica se află, în urma alegerilor din februarie 2018, 14 aleşi din cadrul Paritdului evanghlic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si