Cu asta se hraneau calugarii de pe muntele Athos. Regimul care face minuni

Poate va intrebati de ce calugarii traiesc mult. Raspunsul este unul foarte simplu: datorita regimului si a stilului de viata cumpatat. Calugarii nu se hranesc cu mancaruri procesate din supermarketuri, mananca impreuna, in liniste, fac miscare si sunt mai concentrati pe aspectele interioare, care tin de suflet si de sinele lor.

A.L., marți 18 aprilie 2017 , 08:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Dieta mediteraneana este o reteta minune pentru viata. Nu numai ca iti ajuta organismul sa se fereasca de boli, dar te ajuta sa si slabesti, daca ai probleme cu greutatea.

Dieta este prezentata in volumul "The Mount Athos Diet", scris de Richard Storey, Sue Todd si Lottie Storey, trei nutritionisti faimosi.
Dieta este simpla si se bazeaza pe impartirea celor sapte zile ale saptamanii in trei perioade alimentare distincte. Trei zile de moderatie, trei de post si o zi de sarbatoare.

Ziua de dezlegare, dupa cum anunta si denumirea, este momentul de rasfat, cand putem gusta, insa tot cu moderatie, din carne rosie, ciocolata, prajituri sau alte bauturi bahice in afara de vin rosu. 

Exemplu de meniu Ziua de moderatie

Mic dejun: musli cu ovaz (sau alte cereale) si fructe de padure, mar razuit sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lamaie, lapte/apa si alune sau nuci Pranz: supa de pui cu pita din faina integrala Cina: cartof dulce copt cu masline, branza feta si salata verde

Gustari: un mar/o mana de nuci sau seminte

 

Ziua de post

Mic dejun: grapefruit la gratar Pranz: supa de legume cu o felie de paine din faina integrala Cina: fasole untoasa coapta cu rosii proaspete si salata. Fasolea untoasa are boabe mari si aplatizate, de culoare alba, cu o textura cremoasa.

Pentru a face fasole coapta se aleg boabele, se acopera cu apa rece si se lasa peste noapte. A doua zi se scurge bine fasolea, se aseaza intr-o cratita mare, se acopera cu apa proaspata si se presara putin bicarbonat de sodiu.

Se fierbe fasolea, se reduce apoi focul si se lasa la foc mic cam 35 de minute. Se scurge, se spala cu apa rece si se aseaza intr-un castron, se acopera vasul si se da la cuptor pana cand fasolea este frageda. Se adauga apa fierbinte, in cantitati mici, daca fasolea se usuca, iar in ultimele 30 de minute de copt se indeparteaza capacul.

Gustari: legume crude Ziua de moderatie Mic dejun: piersici la gratar cu iaurt grecesc

Pranz: supa de morcovi si coriandru Cina: salta de pui cu dressing de iaurt grecesc si un pahar de vin alb

Gustari: o bucatica de ciocolata neagra, fructe sau legume crude Ziua de post

Mic dejun: musli Pranz: supa de linte Cina: cartof copt in coaja cu salata de varza Kale si morcovi

Gustari: un bol mic de nuci, seminte si fructe de padure

Ziua de dezlegare Orice este permis, dar fara a exagera in privinta portiilor 

Autorii regimului spun ca zilele se pot succeda in orice ordine, pentru ca regimul sa fie adoptat cat mai firesc, fara sa fie perceput ca o corvoada.

Mesele care se iau in cadrul manastirilor, de doua ori pe zi, reprezinta o extensie, o completare a unei zile obisnuite, se arata in volumul amintit. Se mananca in liniste, in timp ce calugarilor li se citeste din Sfintele Scripturi, produsele care ajung pe masa sunt crescute in gradinile manastirilor, iar viata monahala presupune moderatie in toate, inclusiv in felul in care se ia masa. Nu in ultimul rand, calugarii duc o viata activa, muncind in aer liber, pentru a-si asigura traiul de zi cu zi. Iar toate aceste reguli pot fi aplicate, cu adaptarile necesare, si stilului de viata modern. 

Richard Storey, unul dintre autorii cartii The Mount Athos Diet, care a vizitat an de an calugarii de pe muntele Athos, in ultimii 15 ani, a ajuns la concluzia ca acest tip de regim alimentar ar putea functiona la fel de bine pentru toata lumea. 

Calugarii se numara printre cei mai sanatosi oameni din lume, cu rate foarte scazute de cancer si aproape fara cazuri de Alzhaimer, iar dupa ani in care am trait printre ei pot spune ca dieta lor joaca un rol important in starea de sanatate.

De fiecare data m-am intors de la muntele Athos mai slab cu cateva kilograme, mai sanatos si cu un tonus mai bun, dar niciodata nu am simtit ca as fi facut un efort sau ca as fi fost privat de ceva anume.

Am testat dieta calugareasca pe mai multe persoane ca sa vedem daca este eficienta si in cazul unui stil de viata modern. Eu am slabit aproape 10 kilograme, toata lumea a slabit, a explicat Storey pentru Daily Mail. 

Specialistul crede ca acest regim este mai usor de adoptat pentru ca nu presupune sa-ti supraveghezi drastic consumul de calorii. in timpul testelor, la finalul primelor trei sau patru saptamani, s-a observat ca lipsa oricarei presiuni legate de caloriile consumate face mai simpla trecerea peste pragurile psihologice ale regimului, ajungi sa te obisnuiesti cu ceea ce mananci si, dupa o vreme, se potolesc si se schimba si poftele pentru preparatele din zilele de dezlegare.

„Multe dintre persoanele care au tinut acest regim au ajuns sa nu mai simta nevoia produselor procesate, cu mult zahar, asa cum obisnuiau la inceput“, a precizat Storey.

 

 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si