Cu ce seruri vă puteți vaccina în cabinetele medicilor de familie

Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut o serie de declarații cu privire la vaccinarea anti-COVID din cabinetele medicilor de familie. Acesta a precizat și ce seruri vor fi folosite.

Author: Andreea Bolocan vineri 23 aprilie 2021 , 08:58

Vaccinarea populației României în cabinetele medicilor de familie începe curând
Vaccinarea populației României în cabinetele medicilor de familie începe curând[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cei peste 3.000 de medici de familie care s-au înscris în programul de vaccinare anti-COVID a populației vor începe, în primă fază, imunizarea cu vaccinurile de la Moderna și Johnson&Johnson, a anunțat joi seară, în cadrul unei emisiuni TV, coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Pe ce dată va începe noul proiect de vaccinare a populației

„Proiectul de includere a medicilor de familie e deja finalizat, vor începe să vaccineze pe 4 mai, toată infrastructura e deja stabilită”, a spus Valeriu Gheorghiță. 

Citeste si: Medicul Gheorghiţă: În primării şi alte instituţii vor exista oficii de programare pentru vaccinare

Acesta a spus că s-au înscris în proiect „circa 3.080” de medici de familie, însemnând „aproximativ o treime” din numărul total care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Gheorghiță a adăugat că estimările inițiale arătau o intenție de 50-55% de înscriere în program.

„Mare parte dintre medicii de familie sunt implicați în centrele de vaccinare care deja funcționează. Este foarte dificil să vaccinezi în cabinetul propriu, să fii și în centrele de vaccinare, să ai grijă și de ceilalți pacienți”, a mai spus el.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a completat că înțelege de ce medicii de familie pot fi reticenți la început: „Nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să irosești doze. Până la urmă, le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din zece doze vor folosi doar nouă și o doză se irosește. Sigură că printr-o planificare atentă putem să reducem acest risc, dar ăsta nu e un motiv să nu începem vaccinarea”.

Vaccinare anti-COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Incredibil: 168 de cazuri majore de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca

Ce vaccinuri vor folosi medicii de familie

În cadrul emisiunii TV, medicul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat ce vaccin vor folosi medicii de familie, în momentul în care va începe noua campanie, iar acesta a răspuns spus că „erau trei opțiuni pe masă: AstraZeneca, Johnson&Johnson și Moderna, însă vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson și Moderna”.

Dacă medicii de familie vor solicita vaccinul AstraZeneca, îl vor primi

„Vaccinul de la AstraZeneca, dacă medicii de familie îl vor solicita, îl vom da. Nu vrem să insistăm în momentul de față să începem cu vaccinul de la AstraZeneca, pentru care în momentul acesta nu există o dorință foarte mare de vaccinare și îmi doresc ca acest proces să fie unul de succes și să nu batem pasul pe loc”, a subliniat el.

Medicul militar a spus că nu exclude ca România să rămână cu un surplus de vaccinuri de la AstraZeneca, dar că obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate în luna august poate fi atins, iar estimarea se bazează doar pe vaccinurile cu ARN mesager.

Doctorul Gheorghiță a mai declarat și faptul că „este o decizie extrem de grea să renunți la un vaccin care e ușor de distribuit, care are un profil de siguranță cât se poate de bun”, vorbind despre AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Sursa: Digi24


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si