Cum este afectat creierul de lipsa somnului

lipsa somnului

Somnul se află așadar într-o relație directă cu starea noastră de sănătate în general și cu sănătatea creierului în mod special.

Somnul este unul dintre marile mistere ale medicinei și probabil va continua să fie un mister încă mult timp de acum înainte. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre somn, este mai important ce știm decât ceea ce nu știm. În acest sens, este o certitudine faptul că lipsa somnului are un impact negativ asupra sănătății noastre.

De asemenea, regula pe care o cunoaștem cu toții este aceea că un adult are nevoie de cel puțin 8 ore de somn pe noapte. Copiii și bebelușii au nevoie, pentru o dezvoltare corespunzătoare, de mai multe ore, în funcție de vârsta pe care o au.

Nu este grav că ai o insomnie într-o noapte, acest lucru poate duce la o zi în care ești obosit, nervos, mofturos, încruntat.

Adevăratul pericol îl constituie o perioadă mai lungă în care nu poți dormi, pentru că lipsa somnului are consecințe grave pentru sănătate.

Pentru a înțelege de ce somnul este esențial pentru creier, trebuie să știi ce face creierul în orele în care tu dormi. 

Cu ce se ocupă creierul în timpul somnului

  • procesează informații: în orele în care tu dormi, creierul analizează informațiile acumulate în timpul zilei, le stochează pe cele de care are nevoie (activează memoria) și le elimină pe cele de care nu are nevoie.
  • realizează conexiuni: creierul leagă o parte din informațiile pe care le-a aflat  de informații mai vechi, realizând conexiuni. 
  • susține creativitatea: creativitatea funcționează mai bine la persoanele care dorm suficient. În timpul somnului, creierul face legături surprinzătoare pe care nu le-ar putea face în stare de oboseala sau stres. 
  • elimina toxinele: lipsa somnului duce la dezvoltarea unor toxine puternice (beta-amiloid).
    Aceste toxine sunt asociate bolii Alzheimer și pot fi eliminate din creier în timpul somnului. Cu alte cuvinte, creierul poate elimina toate celulele asociate cu degenerarea neurologică, având capacitatea de a se păstra sănătos numai dacă îi acordăm răgazul necesar. În lipsa somnului, aceste toxine se acumulează în creier, ceea ce poate duce la boli grave (Parkinson și Alzheimer). 

Care sunt consecințele lipsei de somn 

Lipsa somnului are consecințe importante pentru sănătatea ta:

Somnul se află așadar într-o relație directă cu starea noastră de sănătate în general și cu sănătatea creierului în mod special. Stilul de viață și numărul de ore de somn spun multe despre problemele de sănătate pe care le vom avea.


Autor

Are o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, online și TV, cu specializare în domeniile economic, politic și relații internaționale.

A ocupat de-a lungul timpului poziții de redactor, editor sau editor coordonator în instituții media precum Revista 22, Cariere, Business Standard, Realitatea TV, Gandul. Face parte din echipa stirilekanald.ro din iulie 2020.

Absolvent de Filosofie și Jurnalism, cu masterat în Știintele comunicării, a dezvoltat o pasiune pentru domeniul resurselor umane. Colaborează de 12 ani cu HR Club pentru realizarea Manualului de bune practici în Managementul resurselor umane. În ultimii ani a derulat mai multe proiecte de ghost-writing, cu cărți publicate la edituri de prestigiu din România.

Îți Recomandăm Și...