Cum este posibil ca o calatorie cu trenul de la Bucuresti la Giurgiu sa dureze 5 ore? Este vorba doar de 60 de kilometri!

Cei 60 de kilometri dintre Bucuresti si Giurgiu dureaza pe calea noastra ferata chiar si 5 ore! Intre timp, un mega-proiect de infrastructura vrea sa lege, mare atentie, Beijing-ul de Londra- in asa fel incat pasagerii si mai ales marfa sa ajunga in timp record dintr-un capat in celalalt al lumii. Si Romania face parte din acest coridor de transport. Dar, ati ghicit: la noi nu s-a facut nimic pana acum!

Author: V.P. marți 07 noiembrie 2017 , 20:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Vedem imagini de la un moment istoric. Un tronson nou de cale ferata leaga Ajerbaijan-ul de Turcia, prin Georgia. 800 de kilometri de drum de fier cu o importanta vitala

LUCIAN BODE, PRES. COMISIE DE TRANSPORTURI: Acest coridor international de transport Europa- Caucaz- Asia are, intr-adevar, ca si principal obiectiv renasterea uneia dintre cele mai faimoase rute de transport istorice, Drumul Matasii.

ALEX VILVOI, "ROMANIA FARA GROPI": "Nu poti sa te dezvolti economic daca tu nu ai o infrastructura bine pusa la punct. Primul lucru pe care il faceau romanii dupa ce cucereau un teritoriu, faceau drumuri."

Se estimeaza ca 3 milioane de pasageri vor folosi acest drum anual, iar 17 milioane de tone de marfa vor ajunge mai rapid decat pe apa in Asia sau Europa. Iar investitiile continua.

Victor Ponta, deputat: In Pakistan am fost si am vazut, sunt proiecte de aproape 100 de miliarde de dolari.

Teoretic, si Romania face parte din cordidorul international Europa-Caucaz-Asia. In 2014, membrii guvernului de atunci au vizitat China pentru a a atrage bani de acolo.

Trei ani mai tarziu, alt guvern, dar de aceeasi culoare politica n-a mai continuat proiectul.

Victor Ponta, deputat: Altii cheltuie banii chinezilor, fac proiecte mari, iar la noi batem pasul pe loc.

Actualul ministru al transporturilor spera sa deblocheze lucrurile. Din pacate, vorbim tot de planuri!

FELIX STROE, MINISTRUL TRASNPORTURILOR: Va fi un subiect prioritar de discutii la Budapesta! Gandim un pachet de solutii!

Dar cum poti sa incluzi Romania intr-un coridor feroviar international cand 65 de kilometri de la Bucuresti la Giurgiu se parcurg chiar si in 5 ore din cauza unui pod rupt? Iar situatia e veche de ani de zile.

FELIX STROE, MINISTRUL TRANSPORTURILOR: Legatura cu orasul Giurgiu, cu sudul Romaniei este foarte importanta. Si va rog sa ma credeti, cand am facut o analiza, cateva zile si cateva nopti pe infrastructura feroviara, a fost un punct important.

Priviti aceste cifre! Cele 12 mii de minute reprezinta intarzierea medie zilnica inregistrata de CFR Calatori. Mai are rost sa visam la proiecte precum noul "Drum al Matasii"? E clar, ne pregatim sa pierdem sansa de a ne lega pe calea ferata de bogatiile Extremului Orient si de China, cel mai mare producator de marfuri al lumii.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si