Cum se aleg babele în martie 2021

A venit primăvara. Azi este oficial prima zi a noului anotimp. Unul dintre cele mai renumite obiceiuri ale lunii se numește „Babele”. Vezi cum ne alegem ziua care ne spune cât de bine ne merge tot restul anului.

Author: Georgiana Balaban luni 01 martie 2021 , 15:38

cum se aleg babele martie 2021
Babele 2021.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Primăvara este anotimpul iubit de toată lumea. Este perioada când natura renaște la viață și nu numai. După mărțișor, urmează tradiția numită „Babele”. Zilele babei sunt corespondentele zilelor de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte, urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic.

Acest lucru avea loc în timpul echinocțiului de primăvară.

Simbolul mărțișorului are legătură și cu Baba Dochia, conform tradiției. Se spune, de asemenea, că firul Mărţişorului a fost tors de aceasta în timp ce urca cu oile la munte.

cum se aleg babele martie 2021
Cum se aleg Babele 2021.[Sursa foto: google]

Din moși strămoși, se spune că „Babele” sunt reprezentate de niște personaje ale mitologiei românești. Ele apar la începutul lunii martie pentru a vesti apariția primăverii. Conform legendei, în aceste prime zile Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii începe să îşi dea jos din cele 9 cojoace. Ea scapă de câte unul în fiecare zi. De aceea, afara este din ce în ce mai cald în fiecare zi.

Acest lucru se întâmplă pentru că iarna îi permite primăverii să aducă natura la viață.

Citeste si: VIDEO- Primăvară cu flori speciale din bumbac și trandafiri din săpun

Tradiție românească în luna martie. Alegerea babelor 2021

„Babele” este un obicei românesc ținut de toți românii. Tradiția începe pe data de 1 martie 2021 și se sfârșește pe 9 martie. Fiecare persoană își alege „o babă”, adică o zi. Cum va fi baba aleasă de om, așa va fi și firea omului în anul ce va urma.

Citeste si: Mesaje pentru mama. Cele mai frumoase urări de 8 Martie

Oamenii în vârstă au transmis că așa cum e vremea în ziua respectivă de „Babe” așa le va merge în restul anului. Dacă timpul va fi frumos, iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios şi bun la suflet întreg anul iar toate îi vor merge bine. Dacă în acea zi, cerul este întunecat, omul acela nu va fi bun la suflet ci mai degrabă supărăcios. Mai mult, unii bătrâni cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.

cum se aleg babele martie 2021
Tradiții și obiceiuri între 1-9 martie.[Sursa foto: google]

Totuși, există mai multe modalități prin care oamenii își aleg „Babele”. De obicei, se alege orice zi, între 1 şi 9 martie, în timp ce o altă metodă constă în alegerea babei în funcţie de ziua de naştere.

Citeste si: Mesaje de vară. Cele mai frumoase statusuri pentru prieteni

Dacă un om este născut între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci baba va fi în acea zi. Ca de exemplu, dacă baba e născută pe 6 iulie, baba omului va fi pe 6 martie.

De asemenea, dacă data naşterii este formată din două cifre, baba se alege astfel: dacă cineva este născut pe 17 februarie, ziua în care baba îi pică se calculează astfel 1+7= 8. Aşadar, baba este pe 8 martie.

Citeste si: Horoscop zilnic marți, 2 martie 2021! Află ce zodie trece printr-o perioadă de singurătate!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si