Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion! ANM a făcut anunțul mult așteptat

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. În luna decembrie vom avea parte de o gamă variată de fenomene meteorologice, de ninsoare, viscol și ceață persistentă, astfel valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu aproximativ 4-6 °C față de ultima lună de toamnă, potrivit ANM.

marți 17 decembrie 2019 , 11:03

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

 

"Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen care apare cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei. Va fi ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie.

O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni.

Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 - 6 grade Celsius faţă de ultima lună de toamnă", precizează specialiştii ANM, atunci când vorbim despre cum va fi vremea de Crăciun și Revelion.

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion! ANM a făcut anunțul mult așteptat

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion: Temperaturile scad

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, temperatura medie ajunge la 2-4 grade cu minus în depresiunile din estul Transilvaniei. În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -6 şi -4 grade Celsius, cu extindere mare în Carpaţii Orientali, dar şi în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -6 grade Celsius.

"Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub minus 20 de grade Celsius, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927, 1902 etc", susţin meteorologii.

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion: "Chiar şi în decembrie, dar mai rar, pătrund până în zona ţării noastre mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale valorilor termice. În astfel de condiţii sinoptice se pot înregistra temperaturi maxime ridicate, neobişnuite pentru această lună, peste 15-20 de grade Celsius, aşa cum s-a întâmplat în anii 1989, 1985, 1960, 1957, 1903 etc.", arată datele specialiştilor ANM.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si