Cutremur România, luni dimineața. Institutul de Fizica Pământului a transmis că seismul s-a produs în ziua de 11.12.2023, la ora 04:01:01 (ora României), în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

Citește și: VIDEO- Cutremur în zona Vrancea. Este al doilea cutremur în 24 de ore

Este vorba de un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.2, la adâncimea de 115.5

km, potrivit INFP.ro.

Cutremurul s-a produs la 49km NV de Buzau, 55km V de Focsani, 67km SE de Sfantu-Gheorghe, 72km E de Brasov, 75km NE de Ploiesti.

cutremur luni romania

Cutremur în România, luni dimineața

[Sursa foto: INFP.ro]

Cu exact o săptămână înainte, luni 4 decembrie, un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade a avut loc în zona seismică Vrancea. Acesta s-a resimțit și în București.

Cutremurul a avut loc la adâncimea de 140 km. Seismul s-a produs la 53km Vest de Focșani, 59km Nord-Vest de Buzău, 61km Sud-Est de Sfântu-Gheorghe, 70km Est de Brașov, și 85km Nord-Est de Ploiești. 

Cutremur în Oltenia, în weekend

În ziua de duminică,  10 decembrie 2023, 22:51:45  (ora României), s-a produs în  OLTENIA, GORJ  un cutremur slab cu magnitudinea  ML 2.7, la adâncimea de  14.1

km.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Cutremurul s-a produs la 12km V de Targu Jiu, 61km NE de Drobeta-Turnu Severin, 77km S de Hunedoara, 91km S de Deva, 97km V de Ramnicu Valcea, 99km NV de Craiova.

Cel mai mare cutremur din acest an înregistrat în România a fost de 5.7 magnitudine şi a avut loc pe 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Însă, cel mai mare cutremur din România a avut loc în anul 1977 și a avut 7,9 grade pe scara Richter. Acest seism s-a resimțit de la Moscova și Sankt Petersburg până în Istanbul, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Atunci, peste 1000 de oameni și-au pierdut viața.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur puternic- sfaturile ISU

În cazul în care are loc un cutremur, este foarte important   să ne păstrăm calmul. De asemenea, trebuie să îi calmăm și pe cei din jurul nostru. 

Mai mult decât atât, trebuie să preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința. Faza sesimică inițială are o durată redusă. Din acest motiv, faza puternică a mișcării seismice poate surprinde oamenii pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică.

Acest lucru poate duce la accidente neplăcute.

În cazul în care este posibil, închideți sursele de foc cât de repede puteți. În situația în care ceva a luat foc, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic, potrivit ISU.

,Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce s-au certat, de fapt, Adda și CRBL: ”M-a durut foarte tare, am suferit mult”- radioimpuls.ro

-rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

-nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

-dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

-acordați primul ajutor persoanelor rănite.

-în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră'', potrivit ISU.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si