Dacian Cioloș: „Seninătatea doamnei ministru al Educației, Monica Anisie, ne dă fiori. Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață”

Liderul USR, Dacian Cioloș a postat pe contul său de socializare în urmă cu două ore un mesaj în care se arată dezamăgit de rezultatul testelor PISA care arată capacitatea intelectuală a elevilor români.

G.B., marți 03 decembrie 2019 , 18:03

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Rezultate dezamăgitoare pentru sistemul românesc de educație la Testele PISA din 2018: aproape 50% dintre ei nu sunt capabili să își folosească cunoștințele învățate la școală în viața de zi cu zi. De exemplu, elevii au fost puși să compare distanța totală pe două rute alternative sau să convertească prețurile într-o monedă diferită. La asemenea teste, România are, în 2018, rezultate chiar mai slabe decât în 2012 sau în 2015. Comentând situația, ministrul Educației, Monica Anisie, ne spune că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm. Că evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață.” a transmis Cioloș pe Facebook.

Dacian Cioloș: „Seninătatea doamnei ministru al Educației, Monica Anisie ne dă fiori. Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață”

Dacian Cioloș susține că sistemul de educație din România nu este în stare să formeze tineri capabili și că îl îngrozește felul în care ministrul Educației, Monica Anisie privește situația: „Seninătatea doamnei ministru ne dă fiori. Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață, dar ministrul Educației ne spune să stăm liniștiți, pentru că elevii știu. În fapt, este o tragedie: elevii români învață după un curriculum care nu are legătură cu viața reală. Dincolo de resurse, de finanțarea învățământului, de baza materială precară, de numărul de copii dintr-o clasă, rezultatele de la Testele PISA țin de modul în care profesorii reușesc să-i facă pe elevi să creadă că sunt capabili să rezolve probleme din viața reală.

Citeste si: Amical Anglia - România înainte de EURO 2020; Meciul se va disputa la 7 iunie

Dacian Cioloș: „Seninătatea doamnei ministru al Educației, Monica Anisie ne dă fiori. Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață”

Programa școlară din România este depășită, manualele arată, cele mai multe dintre ele, mai rau decât cele din perioada comunistă. Copiii se plictisesc la ore pentru că materiile le sunt predate ca acum 30 de ani. Ne facem că nu știm toate acestea și vorbim despre reforme pe hârtie, despre educație subfinanțată, despre profesori prost plătiți. Dar niciodată nu punem degetul pe rană. Nu ne ducem la originea dezastrului. Cauzele sunt multe, însă, înainte de toate, trebuie să schimbăm filosofia de funcționare a sistemului. Trebuie să înțelegem că, dincolo de experimentele pe care le face un ministru sau altul, de promisiunile neonorate ale unui partid sau ale altuia, important este ce produce sistemul românesc de educație.”.

Citeste si: Maria Ghiorghiu, în doliu. Fratele celebrei clarvăzătoare a murit

Liderul USR afirmă cu ardoare că reforma învățământului din România este o urgență și că trebuie să fie o prioritate „zero” a oricăui guvern responsabil.

Dacian Cioloș: „Seninătatea doamnei ministru al Educației, Monica Anisie, ne dă fiori. Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață”

„Nu mai putem continua cu o abordare fals competitivă în urma căreia tinerii ies din școală incapabili să-și asume proactiv un loc și un rost în societate. Cei mai mulți dintre antreprenorii cu care am stat de vorbă în ultima vreme ne spun că trebuie să-i califice pe tineri la locul de muncă, indiferent că este vorba despre absolvenți de școală generală, de liceu sau de facultate. Da, avem nevoie de un pact adevărat pe educație.

Citeste si: Dezastrul din sistemul educațional din România. Procentul de analfabetism funcţional este de 44%. Explicaţiile Ministerului Educaţiei

Reforma învățământului din România este o urgență. Trebuie să fie prioritatea zero a oricărui guvern responsabil, căruia îi pasă de soarta acestei țări. Iar reforma trebuie făcută împreună cu cei mai buni specialiști pe care România îi are. Din țară și din diaspora.” a încheiat Dacian Cioloș, postarea de pe contul său personal de socializare.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si