Vladimir Putin, sunat de Donald Trump
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, cel care a acceptat cu anumite condiții un eventual armistițiu de 30 de zile în Ucraina, propus de liderul SUA, Donald Trump, urmează să decidă direcția în care vor merge negocierile de pace.
Kremlinul a confirmat luni că preşedintele rus Vladimir Putin urmează să discute la telefon, marţi, cu omologul său american Donald Trump, relatează presa internațională.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat în weekend că urmează să discute marţi la telefon cu Vladimir Putin despre sfârşitul Războiului din Ucraina.
Trump a catalogat drept pozitive discuţii între emisarul său special Steve Witkoff şi Vladimir Putin, la Moscova, săptămâna trecută.
Rusia confirmă dialogul dintre Putin și Trump
Kremlinul a confirmat, luni, informațiile furnizate de Trump. ”Da, aşa este”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre convorbirea dintre Vladimir Putin și liderul de la Casa Albă.
”O conversaţie este prevăzută marţi”, a adăugat Peskov.
The conversation between Donald Trump and his Russian counterpart Vladimir Putin scheduled for March 18 is indeed being prepared, Dmitry Peskov said at a briefing in response to a TASS question: https://t.co/RXmzAXunMH pic.twitter.com/kCNZN8pbKt
— TASS (@tassagency_en) March 17, 2025
Săptămâna trecută, Putin s-a arătat dispus să abordeze împreună cu Trump semnele de întrebare referitoare la propunerea de armistițiu de 30 de zile în Ucraina, pe care Kievul a acceptat-o deja.
Ca răspuns la propunere, Putin a dat asigurări că Rusia sprijină un armistițiu, dar vede multe probleme în aplicarea și verificarea unei încetări a focului și în împiedicarea Kievului să profite de răgaz pentru a se regrupa și reînarma.
În acest sens, Trump a declarat: 'Cred că va fi de acord. Chiar cred acest lucru. Cred că îl cunosc destul de bine și va fi de acord.
Dacă nu acceptă, ar fi o veste proastă pentru lume, pentru că mulți oameni mor'.Trump i-a cerut lui Putin să-i fie milă de trupele ucrainene care încă rezistă în regiunea rusă Kursk, răspunsul locatarului de la Kremlin fiind că le va cruța viețile dacă militarii ucraineni vor depune armele și se predau, deși îi consideră 'teroriști'.
Ambii lideri au vorbit pentru prima dată la 12 februarie, conversație în care au convenit să demareze un proces de negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.