Doliu în lumea culturală din România: Un celebru sculptor a murit

Este doliu în lumea culturală românească. Sculptorul gorjean Paul Popescu s-a stins din viaţă vineri, 7 mai, la vârsta de 59 de ani.

Author: Mircea Pop sâmbătă 08 mai 2021 , 12:27

Doliu în lumea culturală din România: Un celebru sculptor a murit
Doliu în lumea culturală din România: Un celebru sculptor a murit
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Celebrul sculptor Paul Popescu a încetat din viață vineri, la vârsta de 59 de ani. El suferea de cancer și în ultima vreme s-a luptat cu cumplita boală.

Paul Popescu era foarte apreciat

Rafinat, sensibil şi  ingenios, sculptorul Paul Popescu are forţa creativă de a transforma ponderea monolitică a marmurei.

Creaţia artistului, structurată în armonie cu direcţiile pe care le deschide sculptura modernă, conţine esenţa intelectuală a visului inovator. Inserarea unor elemente de lizieră între arte, poezie şi ştiinţă devine element caracteristic.

Citeste si: Monica Anghel este în doliu. Fostul ei soț a murit

Perspectiva zborului ca act fizic şi metaforic totodată se face simţită atât prin prezenţa simbolică a aripii, cât şi prin jocul cu materia litică. Transparenţa suavă pe care o dobândesc formele de marmură prin subţiere succesivă face posibilă relaţia dinamică dintre lumină şi calitatea naturală a materialului folosit“, precizat criticul de artă Andreea Foanene pentru  sculpture.ro.

Citeste si: Doliu în presă. A murit unul dintre cei mai respectați jurnaliști, răpus de COVID

O carieră strălucită

Popescu a fost profesor la Liceul de Arte din Târgu Jiu, director al Centrului de cercetare „Constantin Brâncuşi“, poziţie din care a organizat primele tabere de sculptură, şi preşedinte al

filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici. Sculptorul a lăsat municipiului o serie de lucrări, cele mai multe din ciclul „Zborul“, temă de care era captivat.

Citeste si: Tablouri celebre ale pictorului Adrian Ghenie. „Nickelodeon” a fost vandut cu 8 milioane de euro


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 17 iunie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE... Rezultate Loto 6 din 49 joi, 17 iunie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE Report de peste 5,83 milioane de euro la Joker!
spotmedia.ro
Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate... Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate împiedica să mai saboteze semafoarele
spotmedia.ro
Exclusiv  România va arunca zeci de mii de doze de vaccin, pentru că serul expiră Exclusiv România va arunca zeci de mii de doze de vaccin, pentru că serul expiră
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât... Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât chimiotarapia
infoactual.ro
Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre! Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si