Doliu în muzica populară românească: Un celebru cântăreț a fost găsit mort în casă

Doliu în muzica populară. În Joia Mare, interpretul bihorean Vasile Iova a fost găsit mort în casă într-o stare avansată de degradare.

Author: R.B. vineri 24 aprilie 2020 , 09:17

Doliu în muzica populară
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

  Doliu în muzica populară. Se pare că interpretul murise cu două săptămâni în urmă. Încă nu împlinise 66 de ani, scrie radiotimisoara.ro.

  Vasile Iova s-a născut la 28 iunie 1954, în satul Râpa, în zona etnofolclorică Holod – Tinca, unde “dealurile se îngemănează, ca într-o simbioză, cu Crișul Negru, râul trecând prin capătul grădinii casei părintești”.

  Floricile Bihorului erau în mare vogă, așa încât pentru succesul unui flăcău chipeș era nevoie de o muncă asiduă. Școala Populară de Artă din Oradea, mai târziu Conservatorul din Cluj i-au dat prilejul să-și consolideze pregătirea muzicală.

  Doliu în muzica populară

  Citeste si: Nelu Bălășoiu a murit. Interpretul de muzică populară fusese diagnosticat cu coronavirus

  Doliu în muzica populară. Aparițiile în emisiunile televizate, colaborările cu Ansambluri din Bihor, apoi din întreaga țară, cu realizatori și muzicieni de prestigiu, înregistrările realizate în studiourile centrale, după ce repertoriul abordat a trecut prin filtrul specialiștilor, au constituit pentru Vasile Iova pietre de încercare și în același timp baza solidă a unei cariere dăruită în totalitate cântecului, scenei, publicului.

  Doliu în muzica populară

  Lansarea primului disc Electrecord a avut loc în anul 1976, chiar de ziua lui, 28 iunie, la Oradea, în prezența cunoscutelor artiste bihorene Maria Haiduc, Florica Ungur, Florica Bradu, Florica Duma, prezentarea fiind făcută de Ioan Bradu, socrul Floricăi Bradu.

  Citeste si: Anton Achiței a murit. Este doliu în muzica populară românească

  Doliu în muzica populară. Studiile academice de la Cluj îi aduc în cale doi mari specialiști cărora le ca va purta mereu respect, recunoștință și admirație, Traian Mârza și Dumitru Vârtic.

  Doliu în muzica populară

  Doliu în muzica populară. În anul 1977 i-a apărut al doilea disc Electrecord L.P.

  “Mândru-i cântecu-n Bihor”, iar în 1980, după o colaborare cu Orchestra Ansamblului “Maramureșul” dirijată de Alexandru Viman, lansează discul “Râpa mea, sătuțul meu” care fost prezentat de folcloristul arădean Ioan T. Florea. Repertoriul alcătuit de-a lungul timpului este impresionant.

  Citeste si: Doliu în cinematografie. Delphine Serina a murit la doar 49 de ani


  Abonează-te pe

  Partenerii nostri
  kanald.ro
  Momente dramatice la Euro 2020! Jucătorul s-a prăbușit la pământ, iar partida a fost... Momente dramatice la Euro 2020! Jucătorul s-a prăbușit la pământ, iar partida a fost suspendată! Ce se întâmplă acum cu fotbalistul?
  spotmedia.ro
  Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
  spotmedia.ro
  Centralele termice de apartament nu se interzic, dar folosirea lor ar putea deveni... Centralele termice de apartament nu se interzic, dar folosirea lor ar putea deveni împovărător de scumpă. Cum ne vom încălzi
  b1.ro
  Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
  infoactual.ro
  Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în... Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în CREDINȚĂ!
  infoactual.ro
  Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale
  Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
  Te-ar putea interesa si