DOSARUL REVOLUTIEI: Ion Iliescu a fost pus sub acuzare - Urmarirea penala in cazul lui a fost extinsa!

Iliescu s-a prezentat marti dimineata la Parchetul General, unde a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta ca pe numele sau a fost inceputa urmarirea penala in dosarul "Revolutiei", pentru infractiuni contra umanitatii.

Webeditor: M. P. Author: M.C.B. marți 17 aprilie 2018 , 11:12

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UPDATE: Urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu, extinsa. Parchet: A acceptat masuri militare, unele cu caracter diversionist. Ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, insa nu a facut-o.

Totodata s-a dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii in cazul lui lui Ion Iliescu, la data faptelor membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN), pentru fapte comise in

intervalul 27 – 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesara indeplinirea unei conditii prealabile de autorizare. Pentru faptele comise in intervalul 22- 27 decembrie 1989 de catre fostul presedinte Ion Iliescu, procurorii militari au solicitat avizul presedintelui Klaus Iohannis.

"Prin exercitarea autoritatii depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, insa nu a actionat in acest sens. Psihoza terorista care a atins cote paroxistice in rândul militarilor si civililor inarmati, coroborata cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasari de trupe ale unor unitati militare, ordonate in general pe timpul noptii), au avut drept rezultat numeroase situatii de foc fratricid si de deschidere a focului asupra unor persoane ce nu desfasurau activitati potrivnice miscarii revolutionare", arata procurorii militari.

"In ceea ce ma priveste decizia presedintelui Iohannis nu ma surprinde, cu toate ca nu vad care este cadrul legal in care se inscrie. Ma surprinde insa faptul ca, liberi fiind, oamenii nu mai cred ca trebuie sa lupte pentru libertatea lor.", au fost o parte dintre cuvintele scrise pe blogul personal de catre Iliescu.

Fostul presedinte al Romaniei mai spune ca si-a facut "partea de datorie" si ca sta cu "capul sus la judecata istoriei". Iliescu a plecat de la Parchet in jurul orei 10.30, fara sa faca declaratii.

In 13 aprilie, presedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmarire penala pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul "Revolutiei".

Dosarul "Revolutiei din 1989" este una dintre cele mai controversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania.Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane,  ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane. 

Sursa: news.ro 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si