Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, sărbătorită pe data de 26 aprilie, nouă femei de succes din diverse domenii au fost premiate pentru realizările lor remarcabile. Deși femeile au fost subreprezentate în cercetare și inovare de-a lungul anilor, statisticile recente arată o schimbare semnificativă în această privință. În domeniul IT, de exemplu, suntem lideri în Europa la numărul de absolvente femei, potrivit Stiri Diaspora.

Ia, promovată cu mândrie peste hotare

La acest eveniment au participat și două românce, prietene de mici care au fost mereu atrase de obiceiuri și tradiții. Astfel, ele niciodată nu s-au oprit din a cerceta obiectele tradiționale și costumele populare realizate cu atât de multă migală de mâini pricepute.

”Ia este cel mai probabil cel mai de preţ articol din costumul tradiţional. Datorită produselor pe care le creăm şi a ritmului în care le coasem şi modul în care le asamblăm, clientele au fost foarte mulţumite şi am avut cereri şi din afara ţării”,  a spus Emilia Tudoran, creatoare de modă.

Citește și: Românii care plantează acest copac vor avea parte de o binecuvântare. Frunzele, fructele și lăstarii se pot consuma

”Mereu asistam când bunicile noastre coseau, împleteau, coseau la ii sau chiar ţeseau covoare din acelea ţărăneşti şi atunci poate ne-au transmis cumva mai departe această pasiune”,  a adăugat creatoarea de modă, Iulia Ghenea.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Iulia Ghenea - creatoare de modă

Iulia Ghenea - creatoare de modă

[Sursa foto: Iulia Ghenea - Facebook]

Cele două românce și-au petrecut ore întregi în atelierul de croitorie pentru a inova portul românesc, până au reușit. Astfel au început să creeze produse tradiționale românești, cum ar fi ii, cămăși, fote, și să le prezinte publicului de peste ocean. Deși la început nu erau cunoscute, cele două nu au încetat să creeze noi modele și să adapteze portul popular pentru a arăta din ce în ce mai interesant.

Femei de succes care s-au făcut remarcate

În cadrul evenimentului, au fost prezente mai multe femei  care s-au remarcat prin munca și talentul lor, dar și ambasadori și miniștri.

Ie realizată de creatoarea de modă Iulia Ghenea.

Ie realizată de creatoarea de modă Iulia Ghenea

[Sursa foto: Iulia Ghenea - Facebook]

”Am vizitat cam jumătate dintre institutele de cercetare în acest an şi vă spun că femeile sunt foarte bine reprezentate şi extrem de competente. Printre cei mai performanţi manageri, deci inclusiv la nivelul de directori generali, sunt femei”,  a spus Ministrul Cercetării, Inovării şi al Digitalizării, Sebastian Burduja.

”Este esenţial să existe un birou care să aibă imaginea de ansamblu şi să identifice chestiunile de proprietate intelectuală care trebuie discutate”,  a mai spus ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec în cadrul evenimentului,


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si