„Eu ucid criminali, nu omor copii și bătrâni”. Fostul aliat al lui Putin refuză să fie comparat cu liderul rus

Președintele filipinez Rodrigo Duterte nu acceptă să fie comparat cu liderul rus Vladimir Putin, fostul său aliat: „Eu ucid criminali, nu ucid copii și bătrâni”, a declarat marți Duterte.

Author: Sorin Negru marți 24 mai 2022 , 14:24

Rodrigo Duterte, două vizite la Moscova în timpul mandatului său, pentru o alianță militară cu Vladimir Putin

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rodrigo Duterte, care a anunțat că se va retrage de pe scena politică în mai puțin de o lună, l-a numit pe Vladimir Putin "idol și prieten", dar a criticat uciderile de civili nevinovați în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Citeste si: Război Rusia-Ucraina, ziua 90. O nouă ofensivă rusă în Donbas, la trei luni de la invazia armatei lui Putin. Anunțul lui Zelenski: următoarele săptămâni vor fi dificile

Deși nu l-a condamnat direct pe președintele rus, Duterte nu a fost de acord cu etichetarea de către Putin a invaziei drept „operațiune militară specială” și a spus că este un război la scară largă purtat împotriva unei națiuni suverane.

Citeste si: Alianța care sperie Occidentul. "Rusia se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China", spune Serghei Lavrov

„Mulți spun că eu și Putin suntem amândoi ucigași. V-am spus de mult timp, filipinezi, că eu ucid, într-adevăr. Dar ucid criminali, nu omor copii și bătrâni”, a spus Rodrigo Duterte într-o întâlnire săptămânală televizată cu oficialii cabinetului.

Duterte: „Eu și Putin suntem în două lumi diferite”

Cunoscut ca „Pedepsitorul”, mai ales din cauza represiunii sale sângeroase împotriva traficanților de droguri, Duterte se distanțează de Putin, pe care îl numește  totuși idol și prieten.

„Eu și Putin suntem în două lumi diferite”, a completat președintele Insulelor Filipine, potrivit Aljazeera.com.

Duterte a dat vina pe războiul care a început cu trei luni în urmă pentru creșterea prețurilor globale la petrol, care a lovit multe țări, inclusiv Filipine.

Rodrigo Duterte va demisiona pe 30 iunie, când se încheie mandatul său turbulent de șase ani, făcând loc președintelui Ferdinant Marcos Jr. 

Oprațiunile anti-drog ale lui Duterte, cel puțin 6.000 de morți

Duterte a autorizat operațiuni violente antidrog, în care peste 6.000 de suspecți, în mare parte traficanți de mică amploare, au fost uciși fără un proces echitabil, potrivit The National.

Grupurile pentru drepturile omului au oferit chiar o cifră mai mare a victimelor și au spus că oameni nevinovați, inclusiv copii, au fost uciși de o campanie pe care Duterte a promis că o va continua până în ultima sa zi în funcție.

Uciderile din timpul mandatului său au condus la o anchetă de către Curtea Penală Internațională cu privire la posibile crime împotriva umanității.

Duterte: „Mulți spun că eu și Putin suntem amândoi ucigași. Dar ucid criminali, nu omor copii și bătrâni”

[Sursa foto: Twitter]

Duterte, relații strânse cu Rusia lui Putin

Când și-a preluat mandatul în 2016, Duterte a intrat în relații strânse cu Rusia și China pentru comerț și investiții și pentru a extinde cooperarea militară, criticând adesea politicile de securitate ale Washingtonului, aliatul de mult timp al regimului de la Manila.

Duterte a vizitat Rusia de două ori în 2017 și 2019 pentru a-l întâlni pe Vladimir Putin, dar și-a întrerupt prima sa vizită după ce extremiștii aliniați ISIS au asediat orașul Marawi, din sudul Filipinelor, în timp ce el era plecat cu secretarul său al apărării și șeful de stat major militar.

La mai bine de o săptămână după ce forțele ruse au intrat în Ucraina, Filipine au votat în favoarea unei rezoluții a Adunării Generale a ONU care condamnă invazia rusă.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si