Echipament de protecție pentru sudură: 6 accesorii indispensabile

Sudura este una dintre procedurile cele mai des folosite in activitatea de prelucrare a metalului. Scopul sau este acela de a imbina doua bucati de metal cu ajutorul caldurii care topeste marginile sudate, adaugandu-se totodata si un material de umplutura.

Author: Razvan Ilie joi 26 august 2021 , 14:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pentru efectuarea in siguranta a unei operatiuni de sudare, este necesara purtarea unui echipament de protectie special, ce include mai multe accesorii, pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.

Masca de sudura

Mastile de sudura au rolul de a proteja ochii si fata, permitand totodata utilizatorului sa vizualizeze clar campul de lucru. Flama puternica produsa in timpul sudarii afecteaza ochii din cauza intensitatii ridicate, dar si a radiatiilor emise. In afara de asta, sudorul mai are nevoie de masca pentru a-si proteja ochii si fata de scantei, particule de zgura fierbinte si picaturi incandescente de metal topit.

Masca de sudura este disponibila fie sub forma de casca ce acopera tot capul, fie sub forma de masca manuala, care se plaseaza ca un scut in dreptul fetei

atunci cand se sudeaza.

Masca de protectie respiratorie

Este purtata in special de sudorii profesionisti, care efectueaza lucrari mai ample ce impun purtarea mastii de sudura un timp indelungat. In aceste conditii, temperatura in spatele mastii creste, ajungand la valori greu de suportat.

Pentru ca plamanii si aparatul respirator sa nu aiba de suferit, se impune purtarea unei astfel de masti. In acelasi timp, masca respiratorie protejeaza si impotriva gazelor si a fumului care se emana in timpul operatiunii de sudare.

Sort de sudura si imbracaminte speciala

Hainele din material obisnuit pot lua foc usor din cauza scanteilor si nici nu protejeaza pielea impotriva radiatiilor emise in timp ce se sudeaza. Pot aparea astfel accidentari grave, iar pentru evitarea acestora este nevoie de imbracaminte speciala.

Astfel, sudorul trebuie sa poarte pantaloni si jacheta confectionate dintr-un material rezistent la foc. Inspectorii de protectia muncii spun ca este recomandat ca pantalonii sa nu aiba mansete, iar jachetele sa aiba clapete peste buzunare, pentru a impiedica patrunderea de scantei sau reziduuri incandescente.

Pentru un grad sporit de siguranta, peste acest echipament special se poarta un sort de sudura, ce acopera partea anterioara a corpului, care este expusa la flama.

Manusi electroizolante

In timpul operatiunilor de sudare, mainile sunt expuse atat la riscul de arsuri grave, cat si la cel de electrocutare, asa ca se impune purtarea unui echipament de protectie adecvat.

Manusile de sudura trebuie sa fie fabricate dintr-un material rezistent la foc, termoizolant, care prezinta si calitati electroizolante. De asemenea, trebuie sa fie suficient de lungi pentru a putea fi trase peste incheietura mainii si sa nu aiba gauri sau taieturi.

Casti pentru urechi

In timpul sudarii se produce un zgomot specific, care poate deveni periculos daca trebuie sa-l suporti timp indelungat. Expunerea in mod repetat la acest tip de zgomot poate afecta auzul. De aceea se recomanda si folosirea unei perechi de casti de protectie pentru urechi.

Pe langa zgomot, acestea protejeaza urechile si impotriva scanteilor ce pot sari din campul de lucru. De aceea e bine sa porti casti care acopera toate urechea si care sunt rezistente la foc.

Bocanci cu talpa de cauciuc

Riscul de electrocutare exista si la nivelul picioarelor, astfel ca un sudor are nevoie de o pereche de incaltari speciale. Este vorba de bocanci care trebuie sa acopere glezna si sa aiba talpa din cauciuc, pentru ca acest material are calitati electroizolante.

De asemenea, la varf, bocancii trebuie sa aiba protectii din otel, impotriva scanteilor dar si a accidentelor ce pot aparea in cazul in care anumite materiale grele cad peste picior.

In concluzie, atunci cand trebuie sa sudezi ceva, nu demara lucrarea pana cand nu esti echipat cu toate accesoriile de mai sus!

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si