Războiul declanșat de Rusia în Ucraina aruncă în aer prețul petrolului. La scurt timp după discursul ținut de Vladimir Putin joi dimineață, prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari.

Citeste si: Primele victime ale bombardamentelor rusești din Ucraina

Barilul de ţiţei Brent a urcat până la 102,48 dolari, cel mai ridicat nivel după luna septembrie 2014, în creştere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu preţul de miercuri seara.

UPDATE 11.00. Bursele europene, în picaj

Piețele europene au deschis în scădere, joi dimineață, după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat o operațiune militară în Ucraina.

Citeste si: România cere activarea articolului 4 din Tratatul NATO

În primele minute ale tranzacțiilor, FTSE 100 a scăzut cu 2,5%, indicele CAC 40 de la Paris a scăzut cu 4%, iar indicele Dax din Germania a scăzut cu 4%.

Noi scumpiri la combustibili, prețul aurului crește

În paralel, cotaţiile futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 4,85 dolari sau 5,3% până la 96,95 dolari per baril, după ce anterior au ajuns la 97,40 dolari, cel mai ridicat nivel de după luna august 2014.

Citeste si: Președintele Ucrainei introduce legea marțială. „Fără panică. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice!”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

În aceste condiții, prețurile la combustibili vor crește automat și în România, iar preconizata măsură de reducere cu 50% a acciizelor la benzină și motorină nu va avea practic niciun efect.

Prețul aurului a urcat joi dimineață cu 1,8%, la 1.944

dolari pe uncie.

Undă de șoc pe piețele financiare

Efect în lanț declanșat de invazia Rusiei în Ucraina. Bursele asiatice au fost printre primele lovite. Astfel, bursa din Hong Kong a scăzut cu peste 3%, bursele din Singapore și India au pierdut de asemenea 3%, conform Reuters.

Citeste si: Război Rusia- Ucraina, 24 februarie 2022: Cele mai noi ştiri- LIVE UPDATE

Acțiunile filipineze și sud-coreene s-au depreciat cu 2,2%, respectiv 2.8%. Și indicii americani sunt în cădere liberă: S&P 500 avea o scădere de 2,42%, Dow Futures de 2,37%, Nasdaq Futures de 2,87%, Russell 2000 futures de 2,52%. 

Bursa de la Moscova a fost închisă

Bursa de la Moscova a anunțat că a suspendat tranzacționarea pe toate piețele sale, până la o nouă notificare, asta dupa ce căzuse cu o zi înainte cu peste 14%. Rubla a scăzut cu aproape 8%, până la recordul minim de 89,99 față de dolar.

Citeste si: Imaginea asaltului: CNN prezintă o filmare cu trupe şi vehicule militare, trecând din Belarus în Ucraina

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Potrivit Hotnews.ro, randamentele obligațiunilor rusești pe 10 ani au crescut la 10,96%, atingând cel mai mare nivel de la începutul anului 2016.

Valoarea bitcoin, în cădere liberă

Războiul dintre Rusia și Ucraina afectează și piața criptomonedelor. Prețul bitcoin a scăzut joi dimineața sub 35.000 de dolari, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară în regiunea Donbas din Ucraina.

Citeste si: Ucrainienii părăsesc Kievul după ce Rusia a lansat atacul. Cozi de mașini la intrarea în Republica Moldova

Bitcoin se tranzacționa la 34.969 dolari la 1:22 a.m. ET, potrivit CNN. Este o scădere de peste 8% față de o zi înainte. Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a scăzut sub 40.000 de dolari în weekend și a continuat să scadă pe măsură ce criza din Ucraina se intensifică.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si