
Epidemia și distanțarea socială, până în 2022 - studiu
Infecţiile cu coronavirus ar putea reizbucni după renunţarea la izolarea socială, ameninţând să depăşească posibilităţile spitalelor, prin urmare ar putea fi necesară prelungirea sau reintroducerea restricţiilor în următorii doi ani, arată un model matematic al Şcolii de Sănătate Publică 'T.H. Chan' din cadrul Universităţii Harvard.
”Chiar şi în cazul unei aparente eliminări(...) monitorizarea trebuie continuată, deoarece recrudescenţa contaminării este posibilă chiar până în 2024”, apreciază cercetătorii într-un studiu publicat marţi în revista Science, de unde a fost preluat de dpa și Agerpres.
Citeste si: Klaus Iohannis: „Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări”
Marc Lipsitch, unul din conducătorii studiului de la Harvard, a declarat marţi, într-o teleconferinţă, că ”predicţia unui sfârşit al pandemiei la vară(...)
Citeste si: VIDEO| Starea de urgență, prelungită în România. Mai multe partide nu sunt de acord
Având în vedere incertitudinile, cercetătorii au modelat diferite estimări ale imunităţii, ale dispariţiei infectării în sezonul cald şi ale distanţării sociale pentru a face predicţii privind răspândirea coronavirusului pe viitor. Toate simulările- atât cele cu o singură perioadă de izolare socială, cât şi cu intervale intermitente de izolare- arată că după ridicarea restricţiilor va creşte din nou numărul de cazuri de contaminare.
Citeste si: Ordin clar venit din partea lui Iohannis. Ce decizie capitală a luat
Scenariul cel mai pesimist este cel în care distanţarea strictă, într-o etapă timpurie a epidemiei, nu este urmată de controale. În acest caz, ar urma un val foarte mare de îmbolnăviri la iarnă, aşa cum s-a întâmplat şi în epidemia de gripă din 1918, când s-a infectat un sfert din populaţia mondială şi au murit 100 de milioane de oameni.