Este mare sarbatoare azi. De ce trebuie aprinse candele la icoane
Actual

Este mare sarbatoare azi. De ce trebuie aprinse candele la icoane

V.P.
13 ian 2018

Azi, este odovania praznicului Botezului Domnului, care are loc pe 14 ianuarie, iar preotii spun ca e bine sa nu spalam pana duminica.

Deasemenea, este recomandat ca, pentru sporul si binele casei, fiecare crestin sa mearga la biserica si sa aprinda o lumanare sau o candela. Este bine ca la icoane sa stea toata ziua aprinsa o candela sau o lumanare.

Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic sunt pomeniti in calendarul crestin ortodox la 13 ianuarie.

Acesti sfinti au trait in tinutul Iliricului si al Dunarii de Mijloc, pe vremea persecutiilor impotriva crestinilor declansate de imparatul Licinius (308-321).

Sfantul Mucenic Ermil era crestin si slujea ca diacon. A fost parat ca se inchina de multa vreme lui Hristos, rade de zeii romanilor si intru nimic il socoteste pe imparat.

Adus la judecata, si-a tinut cu darzenie marturisirea, incat, dupa ce a fost batut cu cruzime a fost aruncat in temnita. Aici l-a intalnit pe Staratonic, un vechi prieten, crestin, care era strajer al inchisorii.

Pentru prietenul sau care suferea, Stratonic a marturisit si el credinta crestina si a fost la randul sau chemat la judecata.

Au fost amandoi condamnati la moarte prin inec si au fost aruncati in apele Dunarii. Trupurile lor scoase de valuri la mal au fost luate de crestini si ingropate aproape de cetatea Singidunum (Belgradul de astazi) (sursa: vol. 'Vietile Sfintilor').

Citeste si: Eugen Stan nu este singurul. Si alti politisti din Romania au fost acuzati de crime si violuri

Citeste si: Un tanar a fost eliberat dupa ce ar fi violat o fata pe scarile Garii Brasov

Citeste si: Un barbat din Iasi a murit dupa ce a fost purtat de la un spital la altul! Familia ii acuza pe medici

Perioada de dupa BOBOTEAZA are rolul de a pastra interesul pentru cele ce au fost praznuite si de a ne ajuta sa vedem insemnatatea sarbatorii dainuind in viata noastra.

La incheierea perioadei de dupa sarbatoare se praznuieste odovania praznicului. Termenul odovanie (otdania) este din limba slavona si inseamna 'sfarsit', 'dezlegare' sau 'incheiere' a sarbatorii, un fel de concluzie.

Citeste mai mult aici

viewscnt
TAGURI: sarbatoare, botez

Urmareste-ne pe Facebook