Deasemenea, este recomandat ca, pentru sporul si binele casei, fiecare crestin sa mearga la biserica si sa aprinda o lumanare sau o candela. Este bine ca la icoane sa stea toata ziua aprinsa o candela sau o lumanare.

Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic sunt pomeniti in calendarul crestin ortodox la 13 ianuarie.

Acesti sfinti au trait in tinutul Iliricului si al Dunarii de Mijloc, pe vremea persecutiilor impotriva crestinilor declansate de imparatul Licinius (308-321).

Sfantul Mucenic Ermil era crestin si slujea ca diacon. A fost parat ca se inchina de multa vreme lui Hristos, rade de zeii romanilor si intru nimic il socoteste pe imparat.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Adus la judecata, si-a tinut cu darzenie marturisirea, incat, dupa ce a fost batut cu cruzime a fost aruncat in temnita. Aici l-a intalnit pe Staratonic, un vechi prieten, crestin, care era strajer al inchisorii.

Pentru prietenul sau care suferea, Stratonic a marturisit si el credinta crestina si a fost la randul sau chemat la judecata.

Au fost amandoi condamnati la moarte prin inec si au fost aruncati in apele Dunarii.

Trupurile lor scoase de valuri la mal au fost luate de crestini si ingropate aproape de cetatea Singidunum (Belgradul de astazi) (sursa: vol. 'Vietile Sfintilor').

Citeste si: Un barbat din Iasi a murit dupa ce a fost purtat de la un spital la altul! Familia ii acuza pe medici

Perioada de dupa BOBOTEAZA are rolul de a pastra interesul pentru cele ce au fost praznuite si de a ne ajuta sa vedem insemnatatea sarbatorii dainuind in viata noastra.

La incheierea perioadei de dupa sarbatoare se praznuieste odovania praznicului. Termenul odovanie (otdania) este din limba slavona si inseamna 'sfarsit', 'dezlegare' sau 'incheiere' a sarbatorii, un fel de concluzie.

Citeste mai mult aici


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si