În spațiul public a apărut o informație cum că preoții sunt obligați să solicite o adeverință de la medicul pediatru care să demonstreze că bebelușul este clinic sănătos. Chiar preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, spune că a primit o astfel de solicitare.

Mai mult, medicul spune că a primit și un exemplu de astfel de adeverință semnată cu ”Doamne ajută!”.

Medicul spune că a primit și un exemplu de astfel de adeverință semnată cu ”Doamne ajută!”.

Medicul spune că a primit și un exemplu de astfel de adeverință semnată cu ”Doamne ajută!”.

”Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc  solicitare de adeverinţă  că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat... Am solicitat suportul legal. Am primit informaţia că aşa e legea de la patriarhie şi să fac bine sa respect legea, că așa fac  toţi ceilalţi medici, nu crâcnesc”, a scris Sandra Alexiu, joi, pe pagina sa de Facebook. 

Ce spune Patriarhia Română despre adeverința medicală pentru botez?

În replică, Patriarhia Română a emis comentarii în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre această situație.

”În urma recentei apariții a unei „știri” bulversante, altfel ireale, din care reieșea că medicii pediatri ar fi, la inițiativa „dictatorială” a Bisericii, somați prin unii preoți și chiar „obligați” de o așa-zisă lege „făcută” de Patriarhie să elibereze o adeverință care să certifice starea bună de sănătate a copilului ce urmează a fi botezat, știre în care se menționa și revolta unui medic enervat la culme

de situația „lucrului în sine”, e greu să nu-ți amintești observația calmă a unuia dintre cei mai lucizi și profunzi gânditori creștini din secolul XX: „Când înțelegem ce au înțeles cei ce păreau să înțeleagă, rămânem stupefiați” ”, a transmis Patriarhia Română.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 2 septembrie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?

”Revenind la neliniștitoarea „știre”, NU, nu există, nici nu ar putea exista, desigur, pentru medici o asemenea obligație emanată din zona eclesială. Bunul-simț, grija și responsabilitatea preoților, părinților și nașilor, cei care participă concret la evenimentul crucial al botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această înfierbântată temă”, spune Patriarhia.

Chiar preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, spune că a primit o astfel de solicitare.

Chiar preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, spune că a primit o astfel de solicitare.

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, Patriarhia a invocat și un incident șocant în care un bebeluș a murit după botez în luna ianuarie 2021.

Părinții trebuie să prezinte preotului starea de sănătate a copilului

”Pornind însă de la tragedia morții unui bebeluș, survenită după un botez oficiat la sfârșitul lunii ianuarie 2021 într-o biserică din Suceava, tragedie care a scos la lumină lucruri asupra cărora trebuie reflectat intens (starea -fragilă- de sănătate a pruncului, prejudecata că pruncii trebuie botezați la o vârstă cât mai fragedă, luându-se ca ipotetic reper vârsta de 40 de zile, dar ignorându-se esențialul, anume gradul de vigoare a copilașilor și, desigur, inexistența unui termen limită pentru Botez), pornind așadar de la acest caz tragic care a tulburat societatea și a surpat viața unui preot onest care, deși nu a fost găsit vinovat în cadrul cercetării judiciare declanșate de caz, a rămas grav marcat de tragedie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunțat în ședința sa de lucru din februarie 2021 după cum urmează: 

Citește și: Sf. Maria Mică 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Nașterea Maicii Domnului

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: ctrița din "Beverly Hills", 90210″, Shannen Doherty, a murit la 53 de ani. A pierdut lupta cu cancerul după mulți ani de luptă cu boala nemiloasă- radioimpuls.ro

- înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de se întâlni cu părinții și nașii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceștia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat.- în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.
- în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine.
- vor fi susținute cateheze cu credincioşii privind semnificația duhovnicească a Sfintelor Taine”, 
transmite Patriarhia.

Patriarhia a spus că este vorba despre o fermă și părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinților, nașilor și preotului.

Patriarhia a spus că este vorba despre o fermă și părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinților, nașilor și preotului.

[Sursa foto: PixaBay]

Așadar, Patriarhia a spus că este vorba despre o fermă și părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinților, nașilor și preotului, aceea de a se acorda în mod responsabil maximă atenție stării de sănătate și gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat.

”Gradul de calitate a transmiterii în spațiul public a unor hotărâri esențiale ale Sfântului Sinod depinde la rândul său inclusiv de gradul de rigoare și claritate al explicării acestora în eparhiile Patriarhiei Române, unde ierarhii participanți la ședințele sinodale au onoranta datorie de a se întâlni constant și frățește cu preoții aspru confruntați cu probleme și provocări ivite din foarte complicata realitate socială actuală, preoți trudnic slujitori care au nevoie la rândul lor de multiplu și cald sprijin arhipăstoresc. Important, liniștitor și eliberator rămâne, ca întotdeauna, adevărul curat, binevoitor explicat”,  se mai arată în comunicatul oficial.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si