EXCLUSIV: Efectele nocive ale stresului la locul de muncă/ Psiholog:”Sunt șanse mai puține la stres dacă se primește ajutor de la colegi sau șefi”

Senzația de stres este aproape omniprezentă în viața nostră de zi cu zi. Important este modul cum este genstionat și diminuat pe cât posibil.

Author: Stefania Pavel joi 16 martie 2023 , 12:10

Dacă resimțim stres la locul de muncă înseamnă deseori că acel mediu de muncă e un mediu care nu e sănătos

Dacă resimțim stres la locul de muncă înseamnă deseori că acel mediu de muncă e un mediu care nu e sănătos

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Stresul e o reacție a organismului ce poate apărea în diverse situații și evenimente  de viață pe care un individ le întâmpină.

Dacă resimțim stres la locul de muncă înseamnă deseori că acel mediu de muncă e un mediu care nu e sănătos.  Psihologul clinician și psihoterapeut psihanalitic, Lucia Anghel a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro cum afectează stresul atât la locul de muncă cât și în viața de familie.

Ritmul de lucru și activitățile de la locul de muncă, factor de stres

”Locul de muncă devine un factor stresor prin atribuirea multor sarcini sau lipsa de sens a acestora, prin ritmul de lucru prea rapid și sub presiune, prin monotonie, prin activități prea dificile sau activități care sunt repartizate unui individ, deși acesta nu are cunoștințele sau abilitățile necesare pentru a finaliza acele activități”, a adăugat aceasta.

Pe lângă acestea, și apariția prea multor sau prea puține responsabilități, temperatura, zgomotul, pericolul, postura corpului, condițiile contractului de muncă printre care se regăsește și o slabă susținere din partea angajatorului sau a colegilor în acel cadru de muncă, hărțuire fizică, verbală și sexuală, discriminare, conflicte pot fi surse de stres.

Citește și: EXCLUSIV: Momente emoționante din timpul misiunii umanitare a Crucii Roșii în Turcia./ Vicepreședinte: ”Pe tot traseul în Turcia oamenii ne salutau și ne mulțumeau”

Lucia Anghel - psiholog

Lucia Anghel - psiholog

[Sursa foto: Lucia Anghel - Facebook]

”Se poate vorbi un management deficitar care e scuzat de stresul pe care un individ îl trăiește și de incapacitatea acelui individ de a efectua sarcini. Stresul la locul de munca e inevitabil, căci cerințele sunt din ce în ce mai mari, apar tot felul de situații neprevăzute. Un individ are șanse mai puține de a experimenta stresul la locul de muncă dacă ceea ce i se cere și presiunea sunt în concordanță cu abilitățile și cunoștințele lui și dacă primește ajutor, sprijin de la colegi, supervizori, șefi”, a precizat Lucia Anghel.

Simptome ale stresului

”Individul care se confruntă cu un stres sever la locul de muncă poate dezvolta diverse simptome, tulburări emoționale, tulburări de adaptare, tulburări depresive, tulburări de anxietate și nu numai”, a explicat psihologul

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

”Putem vorbi de fenomenul burnout, caracterizat printr-o stare de epuizare fizică și emoțională, diminuare a performanțelor, reducerea vizibilă a implicării în sau participării la activitățile profesionale, diminuarea motivației și de sentimentul individului că e ostoit, stors de puteri/la capătul puterilor. Face eforturi mari pentru a finaliza sarcinile pe care le are de îndeplinit”, a spus aceasta”, a mai precizat aceasta.

Citește și: Un tânăr în vârstă de 29 de ani a murit în condiții suspecte la Iași. Bărbatul a fost internat la Spitalul Socola

Individul care se confruntă cu un stres sever la locul de muncă poate dezvolta diverse simptome, tulburări emoționale

Individul care se confruntă cu un stres sever la locul de muncă poate dezvolta diverse simptome, tulburări emoționale

[Sursa foto: PixaBay]

 Stresul de la locul de munca poate afecta, cu siguranță, viața de familie sau viața personală.

”Apar conflicte interne și externe: se simte vinovat că nu mai acordă atenție și timp familiei și e acuzat că pare distras și neimplicat;  simte nevoia să se izoleze, se izolează și se îndepărtează de familie, i se aduce la cunoștință că nu se mai implică în activitățile casnice sau de familie; se retrage în sine și pentru a se liniști, poate apela la modalități de liniștire prin dependențe”, a explicat psihologul.

Cum ne putem deconecta de la stres?

Individul afectat de stresul de la locul de muncă  e necesar să se poată deconecta din momentul în care a terminat timpul de lucru și a intrat în timpul personal. Adică problemele de la locul de muncă să fie lăsate acolo.

Citeste si: „S-a chinuit!” Văduva artistului a rupt tăcerea despre moartea lui Nosfe și a dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele sale clipe!- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Planificarea unei vizite, a unei vacanțe sau a unui concediu poate fi o modalitate de deconectare de la stres

Planificarea unei vizite, a unei vacanțe sau a unui concediu poate fi o modalitate de deconectare de la stres

[Sursa foto: PixaBay]

”Planificarea unei vizite, a unei vacanțe sau a unui concediu poate fi o modalitate de a se alimenta cu plăcerea dată de așteptarea acestora. Alte modalități sunt, cititul, hobby-urile care pot deconecta individul, comunicarea cu ceilalți, sportul sau mișcarea, precum o plimbare în aer liber sau dansul, yoga, aerobicul care detensionează corpul și psihicul”, a mai spus Lucia Anghel.

”La limită, e necesar a fi luată în vedere o  reconversie profesională, ce produce o schimbare și o ieșire din acel mediu nociv. Si nu în ultimul rând, o metodă de evacuare, de ventilare, de detensionare e susținerea unui proces terapeutic”, a adăugat psihologul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si