
1 din 5 | Exclusiv: Misterioasa medalie a Generalului Radu Theodoru. Ce ar putea să ascundă și de ce nu o poartă mereu?

2 din 5 | Exclusiv: Misterioasa medalie a Generalului Radu Theodoru. Ce ar putea să ascundă și de ce nu o poartă mereu?

3 din 5 | Exclusiv: Misterioasa medalie a Generalului Radu Theodoru. Ce ar putea să ascundă și de ce nu o poartă mereu?

4 din 5 | Exclusiv: Misterioasa medalie a Generalului Radu Theodoru. Ce ar putea să ascundă și de ce nu o poartă mereu?

5 din 5 | Exclusiv: Misterioasa medalie a Generalului Radu Theodoru. Ce ar putea să ascundă și de ce nu o poartă mereu?
Generalul Radu Theodoru, 101 ani, s-a prezentat mereu drept un erou, un simbol al naționalismului militant și un veteran al aviației românești. Îl vedem deseori la evenimente publice în uniformă, împodobit cu o sumedenie de medalii.
Uneori, chiar cu decorații care atestă merite militare în cel de-al Doilea Război Mondial. Dar, din când în când, printre ele apare și o medalie controversată, una care stârnește întrebări: „Medalia în cinstea încheierii colectivizării agriculturii”, emisă de regimul comunist în 1962.
În cadrul unui eveniment la care a participat alături de fiica sa Voica, pe uniforma lui Radu Theodoru se poate distinge clar panglica roșie cu margini verzi și aurii a medaliei respective.
O medalie cu greutate istorică
În 1962, regimul comunist anunța triumfalist că procesul de colectivizare a fost finalizat, iar ca semn al „victoriei” a fost instituită medalia „În cinstea încheierii colectivizării agriculturii”. Aceasta era acordată activiștilor de partid, milițienilor, securiștilor și unor ofițeri ai armatei care au contribuit la această „mare realizare socialistă”.
Însă, pentru țăranii care și-au văzut pământurile luate cu forța, familiile deportate și comunitățile distruse, această medalie are o semnificație total opusă.
În timpul colectivizării, au avut loc răscoale în toată țara, unele reprimate sângeros de autoritățile comuniste, cu sprijinul armatei.Cifrele sunt greu de ignorat:
- Vadu Roșca (1957) – 9 țărani uciși, 48 răniți, după ce armata a deschis focul asupra localnicilor care refuzau colectivizarea.
- Răstoaca (1957-1958) – zeci de țărani împușcați, 73 condamnați și trimiși în lagărul de muncă forțată de la Periprava.
- Suraia (1957-1958) – rezistența țăranilor a fost înfrântă cu ajutorul armatei, sub directa supraveghere a autorităților comuniste.
Un personaj-cheie în aceste evenimente a fost chiar Nicolae Ceaușescu, pe atunci tânăr ofițer, care s-a ocupat personal de reprimarea țăranilor răsculați. Există relatări despre cum unii țărani au fost împușcați în cap, fără proces, pentru a descuraja orice altă tentativă de revoltă.

Unde se încadrează Radu Theodoru?
Radu Theodoru este cunoscut mai ales ca scriitor, dar trecutul său militar este adesea învăluit în polemici. A activat ca pilot, însă gradul de implicare în conflictele armate rămâne neclar. Există voci care susțin că imaginea sa de „erou” este mai degrabă un produs al propagandei și al propriei sale mitologii personale.
Medalia colectivizării ridică o întrebare firească: Ce rol a jucat Theodoru în acea perioadă? A avut vreo implicare directă în acțiunile represive asupra țăranilor? Sau a fost doar un beneficiar al sistemului, recompensat pentru loialitate?
Faptul că această medalie nu apare mereu pe uniforma sa sugerează o oarecare prudență. O poartă doar în anumite contexte. Poate când știe că publicul său nu va pune întrebări? E posibil să nu vrea să fie asociat cu un episod atât de brutal din istoria României, mai ales că el însuși promovează o imagine de luptător anti-comunist.
Erou sau oportunist?
Generalul Radu Theodoru a fost mereu atent la modul în care își construiește imaginea. De la romanele istorice despre curajul neamului românesc, a ajuns la retorica sa naționalistă și chiar antisemită. În ultimele decenii, totul a fost calibrat pentru ca el să se promoveze ca un patriot de necontestat. Dar cum se împacă această imagine cu o medalie care, pentru mulți români, simbolizează represiunea și suferința? Sau cu teoriile antisemite?
Dacă medaliile ar vorbi, aceasta ar putea spune multe. Întrebarea este: de ce Radu Theodoru nu îi dă voie să vorbească mai des?
Despre generalul Radu Theodoru se știe că a devenit aviator după al Doilea Război Mondial, însă statutul său de veteran provine din faptul că, la 23 august 1944, era elev în Școala Militară de Ofițeri. Unele surse susțin că în acea perioadă era dislocat în Transilvania, cel mai probabil în zona Alba Iulia, iar personalul școlii a fost trimis să participe la capturarea militarilor germani de pe aerodromul Balomir. A luptat timp de câteva zile ca infanterist, însă nu există informații clare care să confirme dacă a tras sau nu vreun foc de armă în timpul acestor operațiuni. Abia după încheierea războiului și-a început cariera în aviație.
Generalul Radu Theodoru, anchetat pentru trădare
În 2025, Radu Theodoru a ajuns din nou în centrul atenției, de data aceasta nu pentru romanele sale istorice sau teoriile conspiraționiste, ci pentru o anchetă DIICOT de trădare de țară. Generalul centenar este acuzat că face parte din Comandamentul Vlad Țepeș, o grupare ultranaționalistă care ar fi conspirat pentru schimbarea radicală a statului român.
Potrivit procurorilor, membrii acestei organizații ar fi căutat sprijin extern, mai exact din partea Rusiei, pentru a implementa un nou regim politic în România. Ancheta a scos la iveală întâlniri suspecte și declarații inflamatoare, iar Theodoru, în loc să nege vehement acuzațiile, a preferat să joace rolul bătrânului înțelept prigonit de „sistem”.
Surse foto: artmark.ro și yeet.ro