EXIT POLL alegeri. Informația esențială despre aceste sondaje care apar chiar astăzi

Sondajele de tip EXIT POLL sunt primele din care putem afla rezultate ale alegerilor prezidențiale 2019.

duminică 10 noiembrie 2019 , 14:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Totuși, trebuie neapărat precizat un detaliu: niciunul dintre aceste EXIT POLL-uri pe care le veți vedea astăzi NU ține cont de votul din diaspora.

Cum românii din afara țării votează în număr mare (sunt 450.000 de oameni care au votat de vineri până duminică la 14, e foarte posibil să mai fie încă 200-250.000 până la finalul votului), preferințele lor pot modifica serios procentele.

Votul din diaspora a fost și probabil și de această dată va fi anti-PSD. Cel mai recent exemplu a fost situația de la alegerile europarlamentare din mai 2019. Astfel, dacă diseară veți sesiza diferențe de doar câteva procente între candidații de pe locul 2 și 3, trebuie neapărat așteptat votul din diaspora.

Sondajele dinaintea votului arată că, în diaspora, cei mai mulți români i-ar vota pe Klaus Iohannis și Dan Barna, candidații PNL, respectiv USR.

În această dimineață, în jurul orei 12, a apărut primul sondaj de tip exit poll, pe care StirileKanalD.ro vi l-a prezentat AICI.

Ce a arătat primul EXIT POLL

În acest exit poll din ziua alegerilor prezidențiale 2019, Klaus Iohannis pare marele favorit, iar Viorica Dăncilă și Dan Barna sunt în lupta pentru locul doi. Dacă Iohannis nu va lua mai mult de 50% plus unul dintre voturile exprimate, se va ajunge în acest tur doi.

Scrutinul final este planificat pentru data de 24 noiembrie 2019.

În diaspora, prezență mare la vot în Anglia, Irlanda, Germania, Spania, Italia, Belgia, Republica Moldova, Franța, dar și în țările nordice. Sunt foarte mulți votanți români și într-o țară mică cum este Luxemburg, arată statisticile BEC din ziua alegerilor prezidențiale 2019.

În România, județele cu cea mai ridicată prezență până la ora publicării acestei știri sunt Ilfov, Cluj, Brașov, Sibiu și Constanța.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si