Fazele Lunii  sunt, de fapt, multitudinea formelor în care Luna poate fi văzută deoarece formele sale se schimbă în mod constant.

În total, luna are opt faze: Lună Nouă, Lună Crescătoare, Primul Pătrat, Fază Convexă, Lună Plină, Lună Difuză, Ultimul Pătrar și Lună Calmă, conform science.nasa.gov.com

Cu toate acestea, doar patru dintre ele sunt cele mai importante. Este vorba despre Luna Nouă, Primul Pătrat, Luna Plină și Ultimul Pătrar.

Luna exercită mișcarea de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, cu o perioadă de 27,3 zile. Perioada aceasta se mai numește și „perioada siderală” atunci când Luna se întoarce în aceeași poziție în raport cu stelele.

fazele lunii februarie 2024

Grafic cu fazele Lunii în luna februarie 2024.

[Sursa foto: astro-urseanu.ro]

Fazele Lunii în februarie 2024. Când este Luna Plină și Luna Nouă?

Fazele Lunii în februarie 2024 sunt următoarele, conform astro-urseanu.ro:

Citește și: Fazele Lunii în februarie 2024: Când avem Lună Nouă și Lună Plină?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Luna Nouă- 10 februarie 2024, ora 00:59. Luna Nouă este atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, fiind iluminat discul de pe fața nevăzută. Această fază a Lunii se produce la șapte zile după Ultimul Pătrar.

Primul Pătrar- 16 februarie 2024, ora 17:01. Primul Pătrar are loc atunci când Luna este la distanță de 90° est față de Soare; Se vede doar jumătate din discul lunar iluminat (jumătate din dreapta).

Această fază a Lunii se produce la șapte zile după Luna Nouă.

Luna Plină- 24 februarie 2024, ora 14:30. Luna Plină are loc atunci când Luna se află la 180° de Soare; în acest punct se vede tot discul lunar iluminat (când Luna se afla în faza de Lună Plină, răsare când apune Soarele și apune când răsare Soarele). Această fază a Lunii are loc la șapte zile după Primul Pătrar.

Ultimul Pătrar- 3 februarie 2024 la ora 01:17. Ultimul pătrar se petrece când Luna se află la o distanță de 90° vest, față de Soare; este iluminată jumătatea din stânga a discului lunar și are loc la șapte zile după Lună Plină, potrivit sursei menționate anterior.

fazele lunii

Consultă fazele Lunii februarie 2024.

[Sursa foto: astro-urseanu.ro]

Când se vede Luna pe cer?

Chiar dacă avem impresia că Luna poate fi observată doar pe timp de noapte, aceasta este vizibilă și în timpul zilei. Un lucru interesant despre acest corp ceresc este faptul că este la fel de vizibil în timpul zilei, precum este în timpul nopții.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: ctrița din "Beverly Hills", 90210″, Shannen Doherty, a murit la 53 de ani. A pierdut lupta cu cancerul după mulți ani de luptă cu boala nemiloasă- radioimpuls.ro

Citește și: Pe ce dată începe Noul An Chinezesc în 2024? Tradiții ”ciudate” pentru acest moment

Contează mult poziția sa față de Soare. Așadar, dacă Luna se află în partea opusă a Soarelui se va vedea toată noaptea, răsărind la apusul Soarelui. Dacă Luna se află la 90° față de Soare, aceasta se va vedea și ziua și seara. Dacă Luna se va afla la 270° de Soare, atunci ea se va vedea în ultima jumătate a nopții și în prima jumătate a zilei. Dacă se află în dreptul Soarelui, se va afla pe cer odată cu acesta.

fazele lunii februarie 2024 luna plina luna noua

Când este Lună Plină și Lună Nouă în februarie 2024?

[Sursa foto: Freepik]

Pentru a putea observa relieful Lunii avem nevoie de o iluminare bună a Soarelui. Dacă Soarele va cădea perpendicular pe suprafața satelitului Planetei noastre, nu vor exista umbre, iar relieful nu va putea fi observat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si