Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au anunțat depunerea cererii de aderare la NATO  în cadrul unei conferințe de presă comune la Palatul Prezidențial din Helsinki.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat Sauli Niinisto. Premierul Sanna Marin a mărturisit că speră ca Parlamentul finlandez să confirme decizia de solicitare pentru aderare la NATO cât mai curând, iar în zilele ce urmează să adăugând că speră că aprobarea se va baza pe un mandat puternic.

Citeste si: Zelenski, mesaj emoționant după ce Ucraina a câștigat trofeul Eurovision 2022: Muzica noastră cucerește Europa!

Alături de președintele Finlandei la Helsinki, premierul a spus că amândoi au fost în strânsă legătură cu țările membre NATO, iar NATO însăși mulțumește Finlandei pentru sprijinul pe care l-a acordat până acum.

Ce a declarat premierul Finlandei?

„În Finlanda ne așteaptă încă procesul parlamentar, dar am încredere că parlamentul va dezbate această decizie istorică cu determinare și responsabilitate”, a spus aceasta, citată de  BBC.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În acest moment se așteaptă ca parlamentul finlandez să aprobe decizia, dar acest pas este considerat doar o formalitate.

Citeste si: Ministrul rus de externe: „Occidentul a declarat un 'război hibrid total' împotriva Rusiei”

Apoi o cerere de aderare oficială va fi depusă la sediul NATO de la Bruxelles, cel mai probabil acest pas urmează să aibă loc la finalul săptămânii viitoare.

Erdogan: Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare"

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare", aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică.

Şeful statului turc a explicat în faţa presei că "nu vrea să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei", acuzând Suedia şi Finlanda că "găzduiesc terorişti ai PKK", Partidul Muncitorilor din Kurdistan.   "Nu avem un aviz pozitiv",  a precizat Erdogan, potrivit Agerpres.

Citeste si:  Dmitri Medvedev, aliatul nr.1 al lui Putin, amenință NATO cu un "război nuclear total"

"Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv,  deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior,  împotriva Turciei", a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.

Citeste si: Putin: Occidentul va avea mai mult de suferit decât Rusia de pe urma sancțiunilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si