Fostul presedinte al CNAS Lucian Duta, acuzat de luare de mita si pus sub control judiciar pe cautiune

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Lucian Duta este acuzat de luare de mita si pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 4,5 milioane de lei. Lucian Duta este suspectat ca a luat mita 8,6 milioane de euro de la reprezentantii a doua firme de software, pentru incheierea si derularea unor acte aditionale la contractele privind Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate, implementarea Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea cu Sistemul Informatic Unic Integrat, precum si contractul de furnizare de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.

Author: Redactia Stirile Kanal D marți 04 aprilie 2017 , 17:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au pus in miscare actiunea penala pentru Lucian Nicolae Duta, la data faptelor presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru patru fapte de luare de mita.

Lucian Duta a fost pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita de procurori la 4,5 milioane de lei, pe care trebuie sa o depuna in 10 zile.


Procurorii DNA il acuza pe Lucian Duta ca, in perioada 2010- 2012, cand era presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a pretins si primit de la reprezentantii a doua firme de software mita de 8,6 milioane de euro pentru a asigura semnarea si derularea in bune conditii a unor contracte sau acte aditionale incheiate cu CNAS.

Duta ar fi primit cinci milioane de euro pentru incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea si Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania (SIUI) si 2,4 milioane de euro pentru a sustine incheierea si derularea unui act aditional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea si Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Citeste si: Gina Pistol și Smiley au vorbit despre al doilea copil, chiar în ziua nunții! Vestea emoționantă pe care au dat-o- wowbiz.ro

Anchetatorii sustin ca Lucian Duta ar mai fi luat mita 200.000 de euro in legatura cu incheierea si derularea unui acord-cadru de servicii avand ca obiect furnizarea solutiei informatice de implementare a Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea acestora cu SIUI, precum si un million de euro pentru incheierea si derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.
Cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duta fie in numerar, in mai multe transe, fie prin virament in contul unei firme pe care acesta o controla, fiind facute in acest sens operatiuni economice ce au la baza contracte fictive de prestari servicii.

“Din sumele de bani virate in contul firmei controlate de Duta Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plati in favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din tara si strainatate, precum si plati pentru achizitionarea unui teren in municipiul Bucuresti, intr-o zona rezidentiala exclusivista, pe care a fost emisa autorizatie de construire pentru P+4”, au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Procurorii i-au adus la cunostinta lui Lucian Duta acuzatiile si i-au atras atentia ca daca nu plateste in 10 zile cautiunea de 4,5 milioane de lei, ar putea fi solicitata instantei inlocuirea masurii controlului judiciar cu arestarea preventiva. Duta trebuie sa depuna cei 4,5 milioane de lei, care vor fi consemnati pe numele acestuia la dispozitia DNA sau sa aduca in garantie imobile in limita acestei sume.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si