Declarație oficială G7: Autorii crimelor de război din Ucraina, trași la răspundere
Autorii crimelor de război comise în Ucraina trebuie să fie "traşi la răspundere" în faţa justiţiei internaţionale, au cerut joi miniştrii de externe din ţările reunite în cadrul Grupului celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7).
Miniștrii de externe din G7 au salutat decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga privind necesitatea ca Rusia să oprească invazia în Ucraina și au cerut Moscovei să acționeze în conformitate cu decizia luată în acest caz.
Miniştrii de externe din G7 au salutat și activitatea de investigare şi de colectare a probelor privind crimele de război, inclusiv de către procurorul Curţii Penale Internaţionale în Ucraina.
"Cei care comit crime de război trebuie traşi la răspundere"
"Cei care comit crime de război, inclusiv prin utilizarea la întâmplare a armelor împotriva civililor, vor trebui traşi la răspundere", au subliniat miniştrii de externe ai ţărilor G7 într-o declarație comună.
Din grupul G7 fac parte Germania, Franţa, Italia, SUA, Japonia, Canada şi Italia.
Țările din grupul G7 consideră că este necesară creșterea asistenței umanitare acordate Ucrainei și reamintesc că o serie de state depind de aprovizionarea cu alimente din această țară, potrivit agenției Interfax.
Documentul notează că eforturile umanitare sunt esențiale pentru Ucraina, iar situația din jurul acestei țări are consecințe masive pentru securitatea alimentară și prețurile în multe țări care depind de aprovizionarea sectorului agricol ucrainean.
Apelul G7 pentru susținerea Moldovei
De asemenea, miniștrii au reafirmat importanța creșterii asistenței internaționale pentru țările care se învecinează cu Ucraina și se confruntă cu un flux fără precedent de refugiați din Ucraina.
În acest sens, miniștrii au făcut o mențiune specială pentru Moldova, care găzduiește cei mai mulți refugiați pe cap de locuitor.
Președintele american Joe Biden îl numește pe Vladimir Putin „criminal de război”, pentru prima dată de la începutul invaziei Ucrainei, relatează The Guardian.
În trecut, Casa Albă a evitat să folosească expresia „criminal de război”, invocând o anchetă în curs de desfășurare privind invadarea Ucrainei de către Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a reacționat miercuri seară la afirmația liderului american, spunând că această caracterizare a președintelui rus drept criminal de război este o „retorică de neacceptat și de neiertat”, relatează agenția rusă de presă Tass.