Germania se pregăteşte să redeschidă lăcaşele de cult

Germania decide joi o redeschiderea a lăcaşurilor de cult în anumite condiţii, în pofida epidemiei covid-19, a declarat joi - la o zi după o hotărâre a justiţiei care sancţionează închiderea completă a acestora - o sursă pentru AFP.

Author: G.B. joi 30 aprilie 2020 , 17:48

Germania se pregăteşte să redeschidă lăcaşele de cult
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cu condiţiile să se respecte o distanţă minimă între credincioşi şi ca aceştia să poarte o mască, ”adunările religioase se vor putea ţine din nou”, se arată într-un document pregătit de Guverul Angelei merkel.

Documentul urma să fie aprobat joidupă-amiaza împreună cu landurile.

Instanţa supremă a justiţiei germane a autorizat miercuri seara- în anumite condiţii- redeschiderea lăcaşurilor de cult, în pofida pandemiei noului coronavirus- punând astfel în discuţie restricţii implementate de autorităţi în vederea opririi răspândirii bolii.

Curtea Constituţională federală a fost sesizată cu privire la acest caz de către o asociaţie musulmană din nordul Germaniei, care contesta interzicerea rugăciunii de vinerea într-o moschee- în plin Ramadan- de către autorităţi locale din Saxonia Inferioară.

Instanţa supremă a dat dreptate asociaţiei şi a infirmat o hotărâre a unui tribunal administrativ, care avea la bază legislaţia privind interzicerea adunărilor, inclusiv religioase, din cauza riscului contaminării cu noul coronavirus.

Germania se pregăteşte să redeschidă lăcaşele de cult

Judecătorii arară că ”nu pot înţelege că nu este posibil să se ajungă la o evaluare pozitivă cu privire la un caz particular” ca acesta.

Citeste si: Jaf la raft! Producătorii de ulei, de zahăr și de unt s-ar fi înțeles să scumpească prețurile intenționat. Consiliul Concurenței a început investigațiile- kanald.ro

Citeste si: Dinu Maxer a vorbit despre medicul estetician cu care Deea a fost acuzată că l-a înșelat- wowbiz.ro

Ei au retrimis dosarul la tribunalul competent şi-i cer ca, într-o nouă hotărâre, să ia în calcul ”amestecul în libertatea religioasă”, înscrisă în drepturile fundamentale garantate de Constituţia germană, pe care ”ar reprezenta-o o interdicţie, iar asta mai ales în cursul rugăciunii de vinerea în timpul lunii sfinte a postului Ramadanului”.

Citeste si: Poți merge la mare de 1 Mai? Răspunsul Poliției Române

Citeste si: Misterul dispariţiei lui Kim Jong Un, rezolvat? Noi Imagini din satelit arată unde s-ar afla, de fapt, liderul Coreei de Nord

Citeste si: Sondaj IMAS: Răsturnare de situaţie pe scena politică

Judecătorii subliniază că asociaţia musulmană- din care fac parte 1.300 de credincioşi- a prezentat propuneri vizând o limitare a riscurilor contaminării.

Germania se pregăteşte să redeschidă lăcaşele de cult

Astfel, se prevedea ca vinerea să nu se organizeze doar o singură rugăciune, ci mai multe, iar credincioşii să poarte măşti de protecţie şi să respecte o distanţă importantă între ei.

Însă acest lucru nu a convins tribunalul administrativ, îngrijorat de faptul că aceste măsuri de precauţie nu pot fi respectate în ziua rugăciunii de vinerea.

Citeste si: “Mi-am format un principiu de viață care s-ar putea să supere pe multă lume.” Dinu Maxer a dezvăluit motivele reale ale divorțului- kfetele.ro

Citeste si: Dinu Maxer a rupt tăcerea și a oferit primele detalii despre divorțul de Deea Maxer. Fosta lui soția a trimis un mesaj în direct: "Incompatibili în principii, dorințe, vise, mentalitate, planuri, putere de iubire și implicare”- radioimpuls.ro

Tribunalul a asociat aceste rugăciuni unor concerte sau evenimente sportive şi le-a interzis.

Citeste si: Noua boală a pus stăpânire pe Europa. Specialiștii avertizează: „Poate fi o posibilă reacție a coronavirusului...”

Această sancţiune a Curţii Constituţionale exercită brusc o presiune asupra autortiăţilor germane în vederea unei relaxări rapide a restricţiilor legate de noul coronavirus în privinţa lăcaşurilor de cult.

Diverse religii se plâng se tot mai mult, iar cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte cu reprezentanţi ai landurilor, competente în domeniul cultului, în vederea definirii unei linii de acţiune comună.

Unele landuri puţin afectate de pandemie, precum Saxonia, au autorizat adunări religioase, iar altele au prevăzutsă o facă începând de la jumătatea lui mai, prin restricţii vizând în principal distanţa de respectat între credincioşi şi purtarea măştii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si