Situație incredibilă în România. O localitate iese din carantină, prin decizia instanței

Autoritățile din România trebuie să lupte pentru a ține sub control pandemia de coronavirus nu doar cu indiferența unora dintre cetățeni, cu opoziția unor politicieni, dar și cu restricțiile legii. După ce România s-a aflat într-un vid legislativ anti-Covid mai bine de o săptămână, spre uimirea Europei, acum judecătorii încep să anuleze deciziile de intrare în carantină a unor localități-focar de COVID-19. În acest timp, bilanțul infectărilor și cel al deceselor cresc de la o zi la alta.

Author: R.I. marți 04 august 2020 , 16:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, cererea autorităţilor locale din comuna Gornet, judeţul Prahova, de anulare a ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) privind intrarea în carantină a localităţii.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, în data de 22 iulie, instituirea carantinei zonale în comuna Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în localitate au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Pe 25 iulie, autorităţile locale din Gornet au atacat ordinul DSU în instanţă. 

Citeste si: Cea mai neagră zi. Bilanț coronavirus, marți 4 august: 48 de decese în România, în ultimele 24 de ore!

Cum s-a ajuns la carantină în Gornet

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat pe 22 iulie introducerea în carantină a unui sat din județ, după ce în două săptămâni 15 dintre cei 2300 de localnici au fost confirmaţi cu

COVID-19, fiind depăşită rata de 3 infectări la mia de locuitori.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Citeste si: Gina Pistol și Smiley au vorbit despre al doilea copil, chiar în ziua nunții! Vestea emoționantă pe care au dat-o- wowbiz.ro

Ulterior, localitatea a solicitat în instanță anularea ordinului prin care satul este introdus în carantină şi cere instanţei să oblige DSU să plătească 500.000 de euro daune morale/daune interese, sumă care ar urma să fie împărţită celor care au fost „prejudiciaţi” prin dispunerea măsurii de carantină.

În documentul citat se motivează că actul administrativ emis de DSU este unul „netemeinic” întrucât în satul Gornet, introdus în carantină, ar exista doar şase persoane infectate cu SARS-Cov-2, nu 15, câte au declarat autorităţile locale atunci când au votat propunerea de carantinare a localităţii. 

Cum poate fi răsturnată decizia instanței

Potrivit noii legi privind carantina( 136 din 18 iulie 2020), hotărârea primei instanțe poate fi atacată cu recurs în maximum două zile de la comunicare. În vederea soluționării recursului, dosarul se înaintează în aceeași zi la Înalta Curte de Casație și Justiție, în format scris sau electronic.

Citeste si: Nelu Tătaru: „Am suplimentat personalul din direcţiile de sănătate publică”

Înalta Curte de Casație și Justiție se pronunță în complet de 5 judecători, în termen de 5 zile de la sesizare, prin hotărâre definitivă. Hotărârea definitivă prin care s-a anulat actul administrativ cu caracter normativ se publică în 24 de ore de la pronunțare în Monitorul Oficial al României, potrivit procedurii prevăzute la art. 23 din Legea nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si