Gospodarii de pe Valea Hartibaciului si-au dezvaluit secretele pentru preparatele ca pe vremea bunicilor. Iata cum pregatiti hencles, legendara prajitura a sasilor

Sarbatoare in Dumbrava Sibiului. Gospodarii de pe Valea Hartibaciului si-au intins ceaunele la racoare si au pregatit tot felul de bunatati exact ca pe vremea bunicilor. Totul sub privirile gurmanzilor curiosi.

Webeditor: A.C. Author: Stirile Kanal D duminică 09 iulie 2017 , 19:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, treaba a inceput inca de dimineata. Dupa ce au intins ceaunele si pirostriile, gospodarii s-au apucat sa gateasca tot felul de bunatati traditionale dupa retete numai de ei stiute. La mare cinste, a fost tocana de berbecut.

Simion Popsor: „Prima data am taiat ceapa. Slanina. Am taiat slanina si dupa aceea am bagat ceapa, s-o fript slanina si am bagat ceapa si cu niste ardei pana si-a lasat un sos, dupa aceea am bagat carnea. Am bagat vreo cinci rosii si isi lasa ca un sos asa”.

Curiosii au urmarit indeaproape intreg ritualul.

Gospodinele au pregatit hencles, prajitura traditionala a sasilor din zona.

Paraschiva Manesea, gospodina: „Am pus 6 kg de faina pentru doua intinsaturi de henclese, 8 oua, un borcan de un  si drojdie si vanilie.

Si am framantat pana cand am simtit ca nu se mai lipeste pe mana si atunci se zice ca dospeste. Aluatul de paine e aluat de paine si henclesul e hencles. Dar henclesul totusi e intre cozonac si paine. Aa vreau sa stiu si eu. E alta treaba”.

Dupa cateva ore in care au urmarit indeaproape intreg ritualul a venit si momentul mult asteptat.

Petrecerea din Dumbrava Sibiului se va incheia in aceasta seara.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si