Guvernul a aprobat ultima rectificare bugetară din 2022. Cine a primit mai mulți bani

Guvernul a anunțat joi că a aprobat cea de-a doua și ultima rectificare bugetară din acest an, în care deficitul bugetului general consolidat se menține la 80,1 miliarde de lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB.

Author: Sorin Negru joi 17 noiembrie 2022 , 16:40

nicolae ciuca

Rectificare bugetară 2022: se iau bani de la ministerele care nu i-au cheltuit și se duc la cele care au nevoi mai mari

[Sursa foto: Guvernul României]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Guvernul a aprobat, joi, ultima rectificare bugetară din acest an, stabilind că veniturile bugetului general consolidat se majorează cu suma de 521,1 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu suma de 522,1 milioane lei.

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre evenimentul din Polonia

Execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 41,70 miliarde lei în scădere față de deficitul de 44,29 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. 

De ce a făcut Guvernul rectificare bugetară

Potrivit unui comunicat al Executivului, rectificarea bugetară a fost luată pentru a acoperi cheltuielile obligatorii, cele de bună funcţionare, precum și cheltuielile de asistenţă socială.

"Au fost redistribuite fonduri pentru programele derulate la nivelul ordonatorilor principali de credite, care au impact în economie şi în sprijinirea populaţiei şi a companiilor", se spune în mesajul Executivului.

Mai mulți bani pentru proiectele din PNRR

Guvernul a decis să majoreze sumele alocate proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv din asistenţă aferentă PNRR.

Citește și: Curs valutar BNR azi, 17 noiembrie 2022: Cum evoluează euro și dolarul?

La finalul ședinței de Guvern de miercuri, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că în rectificare „avem o restructurare a sumelor alocate ordonatorilor de credite pe PNRR, având în vedere și analiza pe care am făcut-o privind execuția sumelor din PNRR alocate pe credite bugetare, făcută de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.”

Cheltuieli cu 18% mai mari în 2022

Veniturile bugetului general consolidat au însumat de 331,48 miliarde lei, cu 22,6% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluția favorabilă a acestora fost influențată preponderent de avansul nominal al veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, încasărilor suplimentare din energie, contribuțiilor de asigurări și impozitului pe profit.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 373,18 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 18,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2022 au înregistrat o creștere cu 0,57 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 26,6% din PIB la 27,2% din PIB.

adrian caciu

Conferința de presă a ministrului Finantelor Publice, Adrian Câciu

[Sursa foto: Guvernul României]

"Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2022 au înregistrat o creştere cu 0,57 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 26,6% din PIB la 27,2% din PIB".

Adrian Câciu: Primesc bani ministerele care au nevoie

Pe ministere aveți în ceea ce înseamnă transparență publică, cum, cine primește bani, cine pierde la rectificare. După cum știți, așa cum v-am și obișnuit, rectificarea ultimă din an este o rectificare a adevărului. Practic, acolo se vede diferența între programat și execuție. În principiu, ordonatorii de credite care au nevoie primesc sume suplimentare, ordonatorii de credite care nu au reușit, din varii motive obiective sau subiective, să aibă o execuție bugetară eficientă pierd anumite sume de bani.”, a spus miercuri ministrul Adrian Câciu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si