Noile măsuri vor intra în vigoare de la 1 aprilie

Consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia, de la 1 aprilie, de o nouă schemă de protecţie, a anunţat, marţi, premierul Nicolae Ciucă. Şeful Executivului a precizat că măsura a fost stabilită în urma unei şedinţe de lucru pe care a avut-o cu mai mulţi miniştri ai Cabinetului său.

Citeste si: Rafila a vorbit despre noi posibile restricții în România: „Nu sunt preconizate. În funcţie şi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, apropo de capacitatea sistemului de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri”

"Am convocat astăzi o şedinţă cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului şi Turismului, Mediului şi preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei şi a întreprinderilor de efectele creşterii preţurilor la energie. Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale", a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Citeste si: Românii ar putea fi deconectați temporar de la energia electrică dacă există un consum prea mare

Nicolae Ciucă: Facturile vor fi refăcute

Premierul a declarat că sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creşterea preţurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români, spune șeful Guvernului.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

"Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor- consumatori casnici- urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi. De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi

compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum", a precizat Nicolae Ciucă.  

Citeste si: Guvernul asigură că nu vor exista probleme la furnizarea energiei electrice și a gazului în această iarnă

Schemă de sprijin şi pentru gaze naturale

Guvernul va reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi.

"Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale", a declarat Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

Citeste si: Mirosul de gaz dintr-un apartament din Zalău a scos afară 17 locatari ai blocului

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va propune, la prima şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare, reducerea TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: "Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai iconice ținute ale sale. Ce face cu hainele pe care nu le mai poartă- radioimpuls.ro

"Măsurile anunţate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Putem reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale- şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Aşa face Polonia, din 1 februarie: TVA zero la gaze, îngrăşăminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi. Acesta este modul corect de reacţie a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima şedinţă a liderilor coaliţiei", a declarat Ciolacu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Noi obligații la emiterea de facturi

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi că guvernanţii au în plan modificarea legislaţiei în domeniu, astfel încât toţi furnizorii de energie electrică să fie obligaţi să emită facturile în acord cu prevederile Legii plafonării şi compensării.

"Vă pot spune că pentru lunile noiembrie şi decembrie, la nivel de energie electrică, consumatori casnici, vorbim de aproximativ 80% din beneficiari din total gospodării au beneficiat de compensare şi plafonare şi în jur de 60% la gaze naturale. Gândim în continuare o schemă de compensare pentru consumatorii casnici în aşa fel încât după data de 1 aprilie să avem o posibilitate să reducem TVA de la 19% la 5%, în paralel cu o scoatere din preţul energiei electrice a bonusului de cogenerare şi a tarifului de certificat verde, evident, pentru cei care au plafon de consum de 300 de kw la energie electrică, plus o marjă de 10%", a afirmat Virgil Popescu la finalul şedinţei BPN al PNL.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si