Guvernul pregăteşte o serie de măsuri pentru susţinerea activităţii marilor companii

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, anunţă că Guvernul pregăteşte o serie de măsuri pentru susţinerea activităţii marilor companii, după modelul programului IMM Invest.

R.B., duminică 03 mai 2020 , 17:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

„Suntem în situaţia în care este nevoie de măsuri active pentru reluarea producţiei industriale în zona de mari de companii dar şi în zona de servicii. Prima noastră grijă a fost la debutul crizei să asigurăm măsurile necesare astfel încât companiile care îşi întrerup activitatea să poată beneficia de un ajutor pentru angajaţii pe care îi vor disponibiliza temporar în această perioadă şi am făcut acest lucru într-un timp foarte scurt” a declarat Ionel Dancă duminică, într-o declaraţie la Digi 24. 

Citeste si: Dancă: Există toate scenariile pe masă pentru 15 mai. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă

Acesta a precizat că, pe lângă programul IMM Invest, care are „facilităţi extrem de generoase” pentru companii, guvernul are discuţii frecvente „cu toate industriile afectate” pentru a identifica „măsuri punctuale, sectoriale”, el spunând că a fost eliminat impozitul specific pentru industria HoReCa pentru perioada în care activitatea este suspendată în turism. 

Dancă a declarat că autorităţile au în vedere măsuri similare celor adoptate prin programul IMM Invest şi pentru companiile mari.

Citeste si: Coronavirus România: 431 de noi cazuri diagnosticate. Totalul este de 13.163

„Noi vrem să extindem măsura programului IMM Invest pentru companiile mari şi avem o schemă similară în pregătire prin intermediul Eximbank de oferire a unor credite cu garanţii de stat şi în aceleaşi condiţii, cu dobânzi subvenţionate. Acest program este deja în elaborare la nivelul Guvernului şi la nivel de aprobare la nivelul Comitetului de garanţii al Eximbank” a afirmat şeful Cancelariei premierului.

Dancă a mai menţionat că guvernul doreşte stimularea întoarcerii la muncă prin transformarea măsurii de şomaj tehnic într-o măsură de sprijin pentru plata celor care revin la serviciu în perioada următoare.

Citeste si: Al doilea val al epidemiei de coronavirus, mai repede decat ne-am fi asteptat. Declaratiile lui Nelu Tataru

Sunt în pregătire scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri , dar se au în vedere scheme de investiţii în zona autorităţilor publice locale şi centrale şi pentru marile proiecte de infrastructură. 

„Este un mare semn de întrebare ceea ce se va întâmpla în continuare, este o criză economică foarte atipică, Este pur şi simplu o pană de curent în economia mondială” a conchis Dancă.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si