Hotarare de Guvern: cei decedati trebuie ingropati cu bratari de identificare ale firmei de pompe funebre

Un proiect de Hotarare de Guvern, pus in dezbatere pe site-ul Ministerului Sanatatii, propune ca persoanele decedate sa fie inmormantate cu bratari, la mana dreapta, care sa contina date de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat serviciile mortuale.

Editor: Viorela Precupas sâmbătă 21 mai 2016 , 15:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ministerul Sanatatii precizeaza ca prin acest act normativ se urmareste alinierea la standardele de performanta practicate in statele europene, in ceea ce priveste serviciile funerare, scrie digi24.ro.

"O brăţară cu datele de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat îngrijirile mortuare şi serviciile de tanatopraxie se aplică pe mâna dreaptă a decedatului pentru identificarea prestatorului de servicii funerare în cazul unor plângeri ulterioare şi pentru responsabilizarea acestuia.

Acordarea îngrijirilor mortuare în cazul decesului prin boli infecţioase, cu potenţial de transmitere la personalul care vine în contact cu persoana decedată, aparţinători etc, necesită abilităţi de recunoaştere şi măsuri de protecţie. O metodologie de încadrare a riscului infecţios va fi elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi va fi aprobată prin Ordin al ministrului sănătăţii. S-a optat pentru folosirea termenului deshumare şi nu exhumare atât datorită faptului că prin definiţie se referă strict la corpurile umane, spre deosebire de termenul exhumare care include şi o semnificaţie arheologică, cât si datorită folosirii sale în OMS nr. 119/2014 ”, precizează Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, pentru combatarea evaziunii fiscale din domeniu, agenţii economici care prestează servicii funerare vor fi obligaţi să păstreze şi arhiveze contractele de prestări servicii şi copii ale documentelor fiscale timp de cinci ani.

În plus, „cimitirele şi crematoriile umane, fiind obiective cu potenţial impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi mediului vor fi autorizate de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.
O mostră din produsul biocid folosit la îmbălsămare/tanatopraxie este necesar să fie depus în sicriu alături de decedat pentru a facilita examenul toxicologic la o eventuală deshumare sau pentru cazul în care se raportează poluări ale solului sau ale surselor de apă
”, mai prevede nota de fundamentare.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Antonia, primele declarții despre nunta cu Alex Velea. Cum va arăta fericitul eveniment Antonia, primele declarții despre nunta cu Alex Velea. Cum va arăta fericitul eveniment
spotmedia.ro
ERATĂ: Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Copiii nu... ERATĂ: Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Copiii nu intră în carantină la întoarcerea în țară Interviu cu Alexandru Rafila
spotmedia.ro
Un nou studiu arată că vaccinul Johnson & Johnson are o eficiență mult mai mică... Un nou studiu arată că vaccinul Johnson & Johnson are o eficiență mult mai mică în fața COVID Delta. Ar putea fi nevoie de încă o doză Pfizer sau Moderna
b1.ro
O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au... O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au pățit pe drum cei patru pasageri și cum arăta portbagajul (FOTO)
infoactual.ro
Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă” Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă”
infoactual.ro
Anul în care o nouă boală va lovi planeta. Profeții Baba Vanga: Oamenii vor îmbătrâni... Anul în care o nouă boală va lovi planeta. Profeții Baba Vanga: Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si