In judetul Galati, Craciunul a venit in luna august. "In toate satele miroase a sorici si jumari!"

Pesta porcina a bagat spaima in taranii din judetul Galati, iar gospodarii de aici parca au adus Craciunul in luna august. De cateva zile, satele din judet sunt afumate de miros de sorici si jumari.

C.I.P., vineri 31 august 2018 , 15:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Toata lumea a inceput sa taie animalele pentru ca legea permite taierea porcilor in localitatile in care nu au fost descoperite focare de boala. Dupa ce autoritatile au decis sa confiste si sa ucida peste 400.000 de porci, oamenii se tem acum ca si ei vor pati la fel.

Desi li se promit bani, taranii sunt sceptici si considera ca nu vor primi sumele de la Guvern, asa ca mai bine taie animalele. "Daca imi iau porcul din ograda, eu ce mananc toata iarna? Zice ca imi dau bani, dar mi-e teama ca raman si fara porc si fara bani daca astept sa vina molima", a declarat un gospodar pentru cei de la Adevarul.

Se taie in masa, cate 60-70 de animale pe zi. In ultima perioada s-au sacrificat peste 10.000 de porci. "Peste to miroase a sorici si jumari. Oamenii fac pomana animalelor. E ca la Craciun", spune primarul unei localitati.

Taierea porcilor a dus si la o criza a congelatoarelor. In judetul Galati, vanzatorii spun ca au dat in ultimele zile foarte multe aparate de acest tip si chiar cu unele facute de un anumit producator au fost terminate din stoc. "Am vandut mai multe ca vara trecuta. Cele mai accesibile ca pret le-am terminat imediat", a marturisit vanzatorii.

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si