Începutul noului an școlar, sub semnul întrebării. Profesorii amenință după anularea măririlor de salariu

Dacă Guvernul nu va continua cu majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie, există riscul ca noul an școlar să fie pus sub semnul întrebări, a transmis, vineri, FSLI.

Alex Dumitrescu, vineri 14 august 2020 , 17:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Precizarea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a venit după ce, vineri, premierul Ludovic Orban a anunțat că amânarea creșterilor salariale pentru profesori este necesară pentru că bugetul prevăzut inițial trebuie folosit pentru alte cheltuieli.

„Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune, prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice.

Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei.

Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare”, se precizează în comunicat.

FSLI consideră că este o greșeală și o lipsă de respect

FSLI a catalogat decizia drept o „lipsă de respect”, după ce mai mulți oficiali au afirmat că există bani pentru creșterea prevăzută în legea bugetului de stat.

„Considerăm că este o mare greşeală şi o dovadă de lipsă de respect faţă de colegii noştri, mai ales în condiţiile în care cu toţii au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor şanse egale la educaţie, în condiţiile speciale, provocate de noul Coronavirus.

Amintim că pe durata semestrului al II-lea al anului şcolar trecut, efortul fizic şi intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condiţiile în care şcoala s-a făcut online, efort care va creşte în anul şcolar viitor.

De asemenea, atragem atenţia că personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii”, mai spun sindicatele.

„Dacă îți scad veniturile, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”

Premierul Ludovic Orban a anunțat că nu se pot majora salariile profesorilor de la 1 septembrie, punând decizia pe seama contracției economiei.

„Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8%. Când îţi scad veniturile, e ca într-o familie: dacă îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă sau să îţi cumperi...”, a afirmat Orban.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si