Detalii despre înmormântarea profesorului Răzvan Theodorescu. Trupul neînsuflețit va fi depus, marţi, la Clubul Academicienilor

Sicriul cu trupul neînsufleţit al profesorului Răzvan Theodorescu va fi depus, marţi, la Clubul Academicienilor din Calea Victorie 125, a anunţat Academia Română.

Author: Georgiana Balaban marți 07 februarie 2023 , 09:38

Răzvan Theodorescu

Academicianul Răzvan Theodorescu a murit.

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Răzvan Theodorescu (1939-2023), personalitate de excepţie a culturii române contemporane, cu vocaţie enciclopedică, reputat istoric al culturii, vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 2018-2023, a fost membru marcant al Academiei Române, specialist în istoria artei, artă şi civilizaţie românească, creştinism şi spiritualitate balcanică.

Acad. Răzvan Theodorescu a coordonat activitatea Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române, în calitate de preşedinte, timp de 10 ani.

Cine a fost Răzvan Theodorescu

Doctor în istorie la Universitatea din Bucureşti, cu un studiu despre elemente culturale bizantine, balcanice şi occidentale la începuturile culturii medievale româneşti, şi-a început cariera ştiinţifică în anul 1963, la Institutul de Istoria Artei, unde a fost cercetător şi director adjunct ştiinţific. În 1987 a devenit conferenţiar asociat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, astăzi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, unde din 1990 a activat ca profesor, susţinând cursuri de artă medievală europeană, tipologia artei sud-est europene, caracteristicile Orientului creştin şi istoria civilizaţiei bizantine. Tot în anul 1990 a fost ales rector al Universităţii Naţionale de Arte.

Activitatea sa didactică a însemnat şi colaborările cu Universitatea Media, Universitatea „Spiru Haret“ din Bucureşti, Universitatea „Apollonia“ din Iaşi, Universitatea „Danubius“ din Galaţi. În anul 1993 devine membru al Academiei Române.

Citește și: FOTO Fiul lui Razvan Theodorescu a fost înmormântat la cimitirul Bellu. Tatăl lui Ion Vladimir, distrus de durere

Profesor invitat la Centrul Superior de Studii Medievale din Poitiers, de numele acad. Răzvan Theodorescu se leagă înființarea primei catedre umaniste UNESCO din România.

Bogata sa opera s-a axat pe studiul artei vechi româneşti şi al artei medievale europene, pe analiza comparativă a strategiilor geopolitice din spaţiul Europei, pe studiul mentalităţilor şi pe cercetarea unor domenii de nişă din care au rezultat teoria „coridoarelor culturale“, teoria tipologiei ctitorilor, expunerea momentum princeps pentru începuturile artei europene, dar şi teoria mentalităţii tranzacţionale a poporului român, pe care a expus-o în discursul de recepţie la Academia Română.

Citeste si: Cât valorează tichetele sociale de Paște 2023! Unde se depun cererile și câți bani se dau- kanald.ro

Citeste si: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta- wowbiz.ro

Citește și: Fiul lui Razvan Theodorescu a murit in casa primei soții a academicianului! Fosta directoare de muzeu, Ruxandra este mama lui Vladimir, bărbatul decedat după ce a fost muscat de un șarpe

A realizat, vreme de peste trei decenii, articole pentru celebra emisiune „Teleenciclopedia“, transmisă de Televiziunea Naţională, pe care o considera una dintre realizările sale importante la nivel public.

Profesorul Răzvan Theodorescu a avut o contribuţie remarcabilă la organizarea unor instituţii şi a unor structuri guvernamentale: preşedinte al Radioteleviziunii Române (1990-1992), membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (1992-2000), preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (1993-1995), Ministru al Culturii şi Cultelor (2000-2004) şi Ambasador Naţional al Programului ONU „Alianţa Civilizaţiilor“ începând cu anul 2009. În calitate de secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene (1994-2023), a sprijinit numeroase proiecte de cercetare interdisciplinară.

Laureat al premiului „Nicolae Bălcescu“ al Academiei Române şi al premiului „Gottfried von Herder“, conferit de Universitatea din Viena, acad. Răzvan Theodorescu a fost ales în anul 1998 membru al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere.

Citește și: Fiul fostului ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, a murit in condiții suspecte. Rudele spun ca bărbatul ar fi fost muscat de un șarpe

Citeste si: Scandal între Antonia și Elena Chiriac! Cele două s-au lovit în văzul tuturor, într-un club din Capitală! Ce s-a întâmplat, de fapt- kfetele.ro

Citeste si: Salman Khan, iubitul Iuliei Vântur, amenințat cu moartea de unul dintre cei mai periculoși interlopi din India- radioimpuls.ro

A fost distins cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Mare Ofițer de către Preşedinţia României şi cu Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, în grad de Comandor, ca o recunoaștere a incontestabilei sale contribuții la promovarea culturii româneşti şi europene.

Citește și: Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a murit la vârsta de 83 de ani


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si